Receptek

Recept nyomtatás

bejgli

Közeleg a szenteste, és még nincs kész a bejgli? Gond egy szál se, most megmutatjuk, hogyan készíts isteni gluténmentes bejglit!

Hozzávalók

Hozzávalók (1 rúdhoz)

… a tésztához:

15 dkg kukoricaliszt

5 dkg rizsliszt

5 dkg Haas Natural Étkezési keményítő

8 dkg margarin vagy vaj

5 dkg cukor

1 csomag Haas Natural Vanillincukor

fél csomag Haas Natural Instant élesztő

1 db tojás (+1 a kenéshez)

csipetnyi só

1 dl tej

fél evőkanál tejföl

1 teáskanál citromlé

….a töltelékhez

10 dkg dió

8 dkg cukor

kevés reszelt narancs és citromhéj

1 mokkáskanál vanília aroma

1 kis alma lereszelve

5 dkg margarin vagy vaj

5 dkg mazsola

ízlés szerint őrölt fahéj és szerecsendió

Elkészítés

A vajat/margarint kivesszük a hűtőből és szobahőmérsékletűre melegítjük, majd összemorzsoljuk a liszttel és hozzáadjuk a kevés tejjel és cukorral felfuttatott élesztőt, tojást, tejfölt, sót, citromlevet és a maradék cukrot. Összegyúrjuk amíg kissé levegős, sima tésztát nem kapunk. Langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük. Amíg pihen a tészta, összeállítjuk a tölteléket. Egy lábosban összekeverjük a hozzávalókat és addig főzzük, amíg közepesen sűrű keveréket nem kapunk. Kihűtjük. A tésztát lisztezett deszkán kb. 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel olyan módon, hogy a széleken 2 cm hely maradjon, nehogy feltekeréskor kifolyjon a töltelék és szorosan feltekerjük. Sütőpapírra tesszük, a tetejét kétszer megkenjük felvert tojással. 180°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési fokozaton, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat kívánunk!