Termékek

Haas Natural Instant élesztő 7g

Az instant élesztő a modern konyha egyik legnépszerűbb vívmánya. Sokáig eláll, kis helyet foglal a polcon, kiválóan használható kelt tésztákhoz és helyettesíthető vele a friss élesztő.

Tippek a tökéletes kelt tészta elkészítéséhez:

A lisztet szitáljuk át majd ezután alaposan keverjük össze a Haas Natural Instant élesztővel. Ez azért fontos, mert a szitálás során több levegő kerül a lisztbe, könnyebben, jobban keveredik össze az instant élesztővel, így a tészta lazább szerkezetű lesz.Figyeljünk rá, hogy az instant élesztő használatakor kicsit több folyadékot kell használnunk. Egy kilogramm liszt esetében 0,5-0,6 dl langyos tejjel vagy vízzel többet mérjünk a tésztához.

Palacsinta tészta készítéséhez is használjunk Haas Natural Instant élesztőt, így a kisült tésztánk sokkal könnyebb, lazább szerkezetű lesz. 30 dkg liszthez egy mokkáskanál instant élesztőt tegyünk. A Haas Natural Instant élesztővel készült palacsintához egy receptet is ajánlunk, melyet ide kattintva érhettek el.

A kenyér és péksütemény akkor jó, ha ropogós és könnyű. Vigyázzunk, hogy az instant élesztőt soha ne adagoljuk túl, tartsuk be a receptben megadott adagolását, mert a tészta először túlságosan felfújódik, majd összeesik.

A kész kelt tésztát le lehet fagyasztani. Felengedés után bátran formázható és ízlés szerint készíthetünk belőle lekváros buktát, mákos, almás vagy túrós batyut, kakaós és fahéjas csigát. A már megformázott de még ki nem sütött péksüteményt is fagyaszthatjuk, sütőpapírral bevont tálcán. Természetesen ez nagyon sok  helyet foglal a mélyhűtőben, így a már megfagyott kis péksüteményeket zacskóban is tárolhatjuk.Ha friss péksüteményt szeretne reggelizni, előző este vegye ki a fagyasztóból, rakja tepsire, és tegye át egy normál hűtőszekrénybe, így reggel tökéletes állagú lesz a tészta, sütéskor nem szárad ki. Ekkor először 5 percig közepes hőmérsékleten süssük, majd utána állítsuk a sütőt magasabb hőfokra. (190°C, légkeveréses sütőben 175°C).

- Az alábbiakban olvashattok egy kipróbált kelt tészta receptet mesterszakácsunk, Hunyaddobrai Csaba tollából:

Kelt tészta

A tésztához Haas Natural Instant élesztő használata esetén

1 kg liszt

1 tasak Haas Natural Instant élesztő (5 dkg friss élesztőt helyettesítve)

5 dkg cukor

3,6 dl tej (friss élesztő esetén csak 3 dl tej)

4 tojássárgájareszelt citromhéj

8 dkg vaj

Az összes hozzávalót keverő tálba töltjük, először kissé összegyúrjuk, majd kézzel vagy konyhai robotgéppel 10 percig dagasztjuk. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától, és szép nagy levegő hólyagok láthatók benne. Bedagasztjuk, duplájára kelesztjük, majd lisztezett gyúrólapra borítjuk, finoman átgyúrjuk. Ezután a kedvünk szerint formázzuk. Formázás után további 10-15 percig utókelesztjük, majd ezután sütjük.

Összességében ajánlom mindenkinek hogy legyen otthon mindig instant élesztő. A friss élesztővel szemben az instant élesztőt nem kell tejben felfuttatni, csak egyszerűen a liszthez keverni, így a sütés folyamata felgyorsul és leegyszerűsödik. Nem kell hűtőszekrényben tárolni, kis helyet foglal a polcon.

Felhasználási javaslat

  • Egy tasak Haas Natural Instant élesztő 1 kg liszthez elegendő.

Kapható: Auchan, CBA, Coop, Match, Reál, Spar, Interspar,

Energiaérték: 1715 kJ (410 kcal)/100 g

Termékösszetevők: saccharomyces cerevisiae / szárított élesztő, emulgeálószer (E 472c)