Receptek

Mogyorótorta mentás eperlekvárral

Ez a torta friss, könnyű, pofonegyszerű és egészséges. Ajánljuk kezdő szakácsoknak, azoknak, akik gyorsan akarnak valami finomat sütni és azoknak, akik a biztos sikerre utaznak.

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

  • 15 dkg rozsliszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg nyírfacukor
  • 5 dkg darált mogyoró
  • 1 tojássárgája

A krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 evőkanál nyírfacukor porrá őrölve
  • 1,5 dl tejszín
  • 20 dkg friss eper

A tetejére:

  • 15 dkg eperlekvár
  • 5 dkg pirított mogyoró durvára vágva

A mentás eperlekvárhoz:

(az alábbi alapanyag mennyiségből 1,75 kg lekvár készül, a tortához ebből 15 dkg lekvár szükséges)

  • 1,5 kg eper
  • 3 evőkanál aprított mentalevél
  • 0,25 dkg cukor
  • 1 tasak lekvár zselésítőszer (Haas Quittin 3:1 zselésítőszer lekvár készítéséhez)

Elkészítés

  • A darált mogyorót a liszttel egy tálban összekeverjük, a vajat hozzáadjuk, majd robotgéppel alaposan összedolgozzuk. Ekkor a cukrot beleöntjük, ezzel is összedolgozzuk, végül a tojássárgáját és 1-2 kanál vizet is belekeverünk.
  • A tésztát egy lisztezett deszkán kerek lappá nyújtjuk, majd egy lapos tortaformába simítjuk. Hűtőszekrényben 15 percig pihentetjük. A tészta tetejére egy hasonló méretűre vágott sütőpapírt fektetünk, majd babot szórunk a tetejére, es így sütjük 180 fokon 15 percig. Ezután a sütőpapírt a babbal együtt levesszük róla és még 5 percig sütjük.
  • A töltelékhez a mascarponét a cukorral habosra verjük. Egy külön tálban a tejszínt kemény habbá verjük, majd a mascarponéba forgatjuk. A megtisztított epret (néhány darabot félre teszünk díszítésnek) kisebb darabokra vágva a krémbe keverjük, majd a formából kivett tészta tetejére simítjuk.
  • Hűtőszekrényben jól behűtjük, majd a mentás eperlekvárral megkenjük, és a mogyoróval megszórjuk.

A mentás eperlekvárt az alábbi módon készítsük el:

  • A gyümölcsöt alaposan mossuk meg, turmixoljuk vagy daráljuk le, majd ezután mérjük meg. Adjuk hozzá az apróra vágott mentalevelet.
  • A gyümölcspépbe keverjük bele jól a lekvár zselésítőszert.
  • Állandó keverés közben forraljuk fel (magas hőfokon) a gyümölcsös - zselésítőszeres keveréket.
  • A forrásban lévő péphez adjunk hozzá  a cukrot, keverjük össze, majd újra forraljuk fel, és forrástól számítva 5 percig főzzük.
  • Az előre elmosott és lecsepegtetett üvegeket töltsük peremig, és azonnal zárjuk le.

Tipp:

A babot azért kell a tésztára szórni, hogy sütés közben ne hólyagosodjon fel, hanem szép sima legyen. Ügyeljünk rá, hogy a babot csak zsírpapírral lefedett tésztára szórjuk, különben a babszemek beleragadnak, és nem lehet róla leszedni.