Receptek
Recept nyomtatásNEKTARINLEKVÁR
A nektarinlekvár igazi különlegesség lehet a kamrádban. Csak nem mindegy hogyan csinálod, a rutin itt buktató is lehet. A nektarin pektintartalma - akárcsak az őszibaracknak - alacsony, így a lekvárosításához dupla adag zselésítőszer szükséges. Vagyis a csomagolóanyagon szereplő felhasználási utasításban megadott zselésítőszer mennyiség duplája szükséges a megadott mennyiségű gyümölcshöz, azaz a nektarinhoz.
Hozzávalók
Hozzávalók 2 tasak Haas Quittin 4:1 zseléstőszerhez: 1,5 kg (megmosott, kimagozott, felkockázott) nektarin, 20 dkg cukorElkészítés
1. Mosd meg, magozd ki, (tetszés szerint meghámozhatod – de ez nem szükséges) majd vágd kisebb darabokra a nektarint, mérd le és tedd egy nagy lábosba.2. Az előkészített nektarint keverd össze a gyümölcs súlya alapján kiszámított mennyiségű Haas Quittin zselésítőszerrel, majd forrald fel.
3. Ha felforrt a gyümölcsös-zselésítőszeres keverék, keverd hozzá a cukrot, majd várd meg, míg újra felforr, majd ízlés szerint beleturmixolhatsz attól függően, mennyire darabosra szeretnéd a végeredményt.
4. Ezt követően főzd folyamatos kevergetés mellett közepes lángon még 5 percig a lekvárt.
5. Végül vedd le a lábost a tűzről, ha van hab a lekvár tetején, akkor szedd le, és merőkanállal töltsd a forró lekvárt a tiszta befőző üvegekbe a peremig. Ügyelj arra, hogy az üvegeket jól zárd le, illetve ajánlatos kb. 5 percre a lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítani.
A lekvár melegen még folyós, kihűlés során kezd el sűrűsödni. A megtöltött üvegek forrók, konyharuhával / konyhai kesztyűvel nyúlj hozzájuk.