Receptek

Recept nyomtatás

Őszibaracklekvár

Az őszibaracklekvár igazi különlegesség lehet a kamrádban. Csak nem mindegy hogyan csinálod, a rutin itt buktató is lehet. Az őszibarack pektintartalma alacsony, így a lekvárosításához dupla adag zselésítőszer szükséges! Vagyis a felhasználási utasításban szereplő zselésítőszer mennyiség duplája szükséges a megadott mennyiségű gyümölcshöz, azaz őszibarackhoz.

Hozzávalók

Hozzávalók: 1,5 kg (megmosott, kimagozott, felkockázott) őszibarack, 25 dkg cukor, 2 tasak Haas Quittin 3:1 zselésítő befőzőszer

Elkészítés

Elkészítés:

1. mosd meg, magozd ki (tetszés szerint meghámozhatod – de nem szükséges), vágd félbe, majd még kisebb darabokra az őszibarackot, majd mérd le és tedd egy nagy lábosba.

2. Az előkészített őszibarackot keverd össze a gyümölcs súlya alapján kiszámított mennyiségű Haas Quittin zselésítőszerrel, majd forrald fel.

3. Ha felforrt a gyümölcsös-zselésítőszeres keverék, keverd hozzá a cukrot, majd várd meg, míg újra felforr.

4. Ezt követően főzd a lekvárt folyamatos kevergetés mellett közepes lángon még 5 percig. Ha főzés után még túl nagynak érzékeled a darabokat, vagy nem szereted a darabos lekvárt, turmixolj bele nyugodtan.

5. Végül vegyed le a lábost a tűzről, ha képződött hab a lekvár tetején, akkor szedd le, és merőkanállal töltsd a forró lekvárt a tiszta befőző üvegekbe a peremig. Ügyelj arra, hogy az üvegeket jól zárd le, illetve ajánlatos kb. 5 percre a lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítani.

A lekvár melegen még folyós, kihűlés során kezd el sűrűsödni. A megtöltött üvegek forrók, így ügyelve, konyharuhával/konyhai kesztyűvel nyúlj hozzájuk.