Receptek

Recept nyomtatás

Rózsa- és levendulaszörp

Rózsa vagy levendula? A lényeg, hogy szörp legyen!A levendula az egyik legváltozatosabban felhasználható gyógy-, fűszer- és dísznövény. Készíts belőle levendulaszörpöt!

A rózsa gyönyörű virág és bizony a sütemények megbolondítására is alkalmas. Készíts rózsaszirupot és ízesítsd vele sütemények krémjét, pohárkrémeket!

Hozzávalók

Levendulaszörphöz hozzávalók: 30 dkg cukor, 3 dl víz, 1 tk Haas Citromsav, 10 g frissen szedett levendula/15 g szárított levendula

Rózsaszirphoz hozzávalók: 10 dkg cukor, 1 dl víz, 1 kk Haas Citromsav, 3-4 ek tearózsa szirom

Elkészítés

Levendulaszörp: 30 dkg cukrot melegíts össze 3 dl vízzel, és ha langyosra hűlt, tegyél bele 1 teáskanál Haas citromsavat és 10 g frissen szedett levendulavirágzatot. Ha szárítottat használsz, akkor 15 g-ot érdemes beletenni, így sem lesz azonban olyan intenzív a színe és az íze, mint a frissé. A citromsavat nem érdemes kihagyni belőle, mert attól lesz szép lila színű. Áztasd 2-3 napig, majd szűrd le! Hűtőben hetekig, fagyasztóban hónapokig eláll. Jégkockatartó zacskóban érdemes fagyasztani és felhasználáskor annyit kivenni belőle, amennyi szükséges. Így nem csak ízesíti, hanem le is hűti az italunkat. Nemcsak frisstőként, hanem krémek, házi fagyik ízesítőjeként is tetszeni fog!

Rózsaszirup: Elkészítés: 10 dkg cukrot melegíts össze 1 dl vízzel, és ha langyosra hűlt, tegyél bele 1 kávéskanál citromsavat. Ebbe az alapba áztass bele 3-4 evőkanálnyi tearózsa szirmot. Szárított formában herbáriákban beszerezhető, de nem permetezett tearózsa szirmokat akár a saját kertből is felhasználhatod. (Más kertjébe ne mássz be, mert megkergethed a kutya.) Hűvös helyen áztasd 3 napig, majd szűrd le. Hűtőben kb. egy hétig, fagyasztóban hónapokig