Receptek

Recept nyomtatás

Eperlekvár

Készítsünk mega-gyümölcsös eperlekvárt! A lekvárkészítés tudománya odáig fejlődött, hogy minimalizálni tudjuk a befőzési időt és a hozzáadott cukrot, így megagyümölcsös lekvárok készülhetnek. Nyelvi fordulattal élve: míg nagyanyáink LEEK-VÁÁR-BEE-FŐŐ-ZÉÉS-SEEL töltötték idejüket, mi már csak LEKVÁROZUNK és ebben segítségünkre vannak a Haas Quittini zselésítőszerek.

Hozzávalók

EPERLEKVÁR recept:
Hozzávalók: 1,25 kg (megmosott, megtisztított, felkockázott) eper, 50 dkg cukor, 1 tasak Haas Quittin zselésítő befőzőszer eperlekvár készítéséhez

Elkészítés

1. Csumázd le, mosd meg az epret, majd vágd félbe, esetleg még kisebb darabokra, mérd le és tedd egy nagy lábosba.
2. Az előkészített epret keverd össze a gyümölcs súlya alapján kiszámított mennyiségű Haas Quittin zselésítőszerrel, majd állandó kevergetés mellett forrald fel.
3. Ha felforrt a gyümölcsös-zselésítőszeres keverék, keverd hozzá a cukrot, majd várd meg, míg újra felforr.
4. Ezt követően főzd folyamatos kevergetés mellett közepes lángon még 5 percig a lekvárt. Ha főzés után még túl nagynak érzékeled a darabokat, vagy nem szereted a darabos lekvárt, turmixolj bele nyugodtan.
5. Végül vegyed le a lábost tűzről, ha képződött hab a lekvár tetején, akkor szedd le, és merőkanállal töltsd a forró lekvárt a tiszta befőző üvegekbe a peremig. Ügyelj arra, hogy az üvegeket jól zárd le, illetve ajánlatos kb. 5 percre a lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítani. 
A lekvár melegen még folyós, kihűlés során kezd el sűrűsödni. A megtöltött üvegek forrók, így ügyelve, konyharuhával / konyhai kesztyűvel nyúlj hozzájuk.