Receptek

Recept nyomtatás

EPERSZÖRP

Hozzávalók

Hozzávalók 3 l eperléhez: 2400-3000 g cukor, 1 tasak Haas Szörptartósító

Elkészítés

1. Az epret mosd meg, távolítsd el a csumáját, hibás részeket vágd ki.
2. Préseld ki az eper levét.
3. Mérd le a kipréselt gyümölcs levét, majd keverj a gyümölcsléhez literenként 800-1000 g cukrot. Felforralni nem szükséges, azonban ajánlott, mert így biztosan tartós lesz a végeredmény.
4. Öntsd a lemért gyümölcslének megfelelő mennyiségű Haas Szörptartósítót kevés vízbe vagy gyümölcslébe, majd melegítsd fel kis lángon folyamatos kevergetés mellett, míg a tartósítószer-keverék fel nem oldódik, de ne forrald fel, majd keverd a feloldott szörptartósítót a cukros gyümölcsléhez. Utána már ne forrald semmiképp!
5. Az előre elmosott üvegekbe töltsd peremig a szörpöt, majd zárd jól le. Ízlés szerinti hígítással fogyaszthatjuk.

EPER LEVÉNEK KIPRÉSELÉSE
Az epret törd össze (kézzel vagy krumplinyomóval), ezután a gyümölcspépet öntsd egy szűrőzsákba (vagy szövetpelenkába, más sűrű szövésű anyagba), majd nyomkodd meg, hogy a leve kifolyjon. (Nem kell egy éjszakán át fellógatva hagyni). 1 kg eperből kb. 5 dl lé nyerhető ki.