Gluténmentes liszt kisokos

Gluténmentes liszt kisokos

A gluténmentes sütés egyik kulcsfontosságú és legnagyobb fejtörést okozó eleme a megfelelő liszt kiválasztása. Hogy ez miért ekkora kihívás? Elsősorban azért, mert a hagyományos lisztekben pont a glutén az a speciális összetevő, amitől ropogós, vagy éppen puha és rugalmas lesz a kenyér, lágy a sütemény tésztája. Glutén nélkül tehát nehezebb, de nem lehetetlen finomat sütni, ehhez pedig ma már óriási segítséget jelent a gluténmentes lisztek hatalmas választéka is. Cikkünk segít Neked eligazodni a mentes őrlemények útvesztőjében.

Először is következzen néhány általános jótanács, mire figyelj a gluténmentes liszt kiválasztásánál.

  1. Keverd bátran a liszteket! A legjobb eredmény elérése érdekében egy fajtából csak 20-30%-nyi részt használj.
  2. Győződj meg róla, hogy az adott liszt tényleg gluténmentes! Lehet hogy az alapanyag, pl. borsó, zab vagy rizs nem tartalmaz glutént, de a tároláskor, vagy az őrlés során szennyeződhet vele.
  3. Az erős alapízzel rendelkező liszteket, pl. kukorica- vagy hajdinalisztet bátran kombinálhatod karakteres összetevőkkel, például savanykás gyümölcsökkel és harsány fűszerekkel, például chilivel vagy tonkababbal.
  4. A süti jellege is meghatározza, hogy milyen lisztet érdemes választani hozzá. Az édes süteményekhez például jól illik az aromás kókusz- vagy mandulaliszt. A sós, fűszeres tésztákhoz pedig bátran használhatod az olyan erőteljesebb ízjegyeket hordozó változatokat, mint például a köles- vagy a hajdinaliszt.
  5. A receptben szereplő hagyományos lisztet nem lehet egy az egyben gluténmentesre cserélni, mert ezek gyakran más tulajdonságokkal rendelkeznek, például más a liszt-részecskék mérete. Melyik gluténmentes lisztből mennyit tegyél a sütibe? Ezt foglaltuk össze Neked a következő táblázatban:
alapanyag tulajdonság így adagold
Burgonyaliszt enyhe, semleges íz 40 százalékkal kevesebb kell belőle, mint a hagyományos lisztből
Burgonyakeményítő enyhe, semleges íz 25 százalékkal kevesebb kell belőle, mint a hagyományos lisztből
Csicseriborsó liszt enyhén babízű 12-14 százalékkal kevesebb kell belőle, mint a hagyományos lisztből
Hajdinaliszt erős, földes-diós aromájú 1:1 arányban váltja ki a hagyományos lisztet
Kókuszliszt enyhén kókusz ízű a hagyományos liszt 25%-ának megfelelő mennyiség elég belőle. lassan érdemes adagolni az állag figyelembevételével
Konjac liszt íztelen-szagtalan elsősorban sűrítésre kiváló, pudinghoz, krémekhez is jó, 1 kávéskanálnyi mennyiség elég 4 adag főzelék/krém besűrítéséhez
Kukoricaliszt erősen kukorica ízű, sárga színű 25 százalékkal kevesebbet használj, mint a hagyományos lisztből
Kukoricakeményítő enyhe, semleges ízű 25 százalékkal kevesebb szükséges belőle, mint a hagyományos lisztből
Mandulaliszt enyhén mandula ízű 1:1 arányban helyettesíti a búzalisztet, plusz „kötőanyagra” pl. tojásra szükség lehet
Nyílgyökérliszt semleges ízű 1 teáskanál helyettesít 1 evőkanál búzalisztet
Rizsliszt semleges ízű 12-14 százalékkal kevesebb kell belőle, mint a hagyományos lisztből
Tápiókaliszt és keményítő enyhén dióízű 1 teáskanál helyettesít 1 evőkanál búzalisztet
Zöldbanán liszt nyersen enyhén banánízű 25-30 százalékkal kevesebbet használj, mint a hagyományos lisztből

Példa:

Ha házi lisztkeveréket készítesz, így számolj a táblázatban szereplő információk szerint:

1.lépés: döntsd el, hogy milyen alapanyagokat használsz

→ az eredeti receptben 100 g búzaliszt szerepel, amit 40 százalékban kukoricakeményítővel, 60 százalékban pedig rizsliszttel szeretnél helyettesíteni

2.lépés: nézd meg a táblázatot az átváltási arányokkal kapcsolatos információért

→ a kukoricakeményítőből 25, a rizslisztből 12-14 százalékkal kevesebb szükséges, mint a búzalisztből

3.lépés: számold ki a szükséges mennyiséget

→ 40 g búzaliszt *0,75= 30 g kukoricakeményítő; 60 g búzaliszt *0,86 = kb. 50 g rizsliszt

Az Ed. Haas. Hungária Kft. megbízásából készítette a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége