Termékek

Haas Natural Sütőpor 12g

A Haas termékek története mintegy 100 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor I.Eduard Haas feltalálta a sütőport és orvosi praxisában gyógyszerként ajánlotta betegeinek. Unokája, III.Eduard Haas, cégünk névadója és alapító atyja 1915-ben megkezdte a sütőpor gyártását is. A sütőpor a tészta levegősségéért felel, összetevői biztosítják azt, hogy a tészta könnyű, levegős és laza legyen. Lássuk, hogyan járulhat hozzá a Haas Natural Sütőpor a tökéletes sütemény elkészítéséhez Hunyaddobrai Csaba mesterszakácsunk szerint:

Bármely tészta még finomabb lesz, ha a lisztet először a Haas Natural Sütőporral összeforgatjuk, majd finom lyukú szitán kétszer átszitáljuk.

Ha a tésztába magvakat, aszalt gyümölcsöt szórunk (például püspökkenyér esetén, előzőleg forgassuk sütőporos lisztbe, így garantáltan szép egyenletesen eloszlik a tésztában és nem süllyed le a tepsi aljára.

Hogyan készítsünk tökéletes piskótát? Mindenki számára ismert hogy a piskóta nagyon kényes tészta. Könnyen „összetörik”, összeesik, ha nem megfelelő módon készítjük el. Az alábbiakban megosztom veletek a tökéletes piskóta elkészítésének titkát:

Hozzávalók:
  • 6 tojás
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 6 evőkanál finomliszt
  • a tepsi kikenéséhez: vaj vagy sütőmargarin
  • finomliszt
  • 1 mokkáskanál Haas Natural Sütőpor
Elkészítés módja:

1. A tojások sárgáját a cukor kétharmadával krémesre, fehéredésig keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 percig tart. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is beledolgozzuk.

2. A felvert tojásfehérje egyharmadát a cukros tojássárgájára tesszük, de még nem keverjük el. A sütőporral összekevert liszt egyharmadát rászitáljuk, így nem lesz csomós, majd óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy, két részletben keverjük bele.

3. Egy nagy tepsit kivajazunk, belisztezünk vagy sütőpapírral kibélelünk. A masszát egyenletesen rásimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165°C) kb. 20 perc alatt megsütjük.

4. Ha nem lapot, hanem piskótakorongot sütünk, akkor a masszát kivajazott, belisztezett vagy sütőpapírral bélelt, 24 centi átmérőjű tortaformába simítjuk, majd ugyancsak közepes lánggal 30-35 percig sütjük. Akkor jó, ha a szélén a forma falától láthatóan kezd elválni, s a közepébe szúrt tűre nem tapad ragacsos massza.

Íme néhány, a recepthez fűződő jó tanács:

Ha a recept szerint a piskótakorongot lapjában 3 részre kell vágni, akkor 1 tojással, 1 evőkanál cukorral és ugyanennyi liszttel többet számítsunk, hogy nagyobb legyen a tészta, és könnyebben felvághassuk.

Ha kakaós piskótát sütünk, 1 evőkanálnyi keserű kakaóport használjunk ugyanennyi finomliszt helyett, és a cukorral felvert tojássárgájába öntsünk 1 evőkanál vizet.

Diós piskóta esetében 2 evőkanál finomlisztet helyettesítsünk ugyanennyi darált dióval.

Piskótatekercs készítéséhez a kisült piskótalap tetejét liszttel enyhén behintjük, gyúrólapra borítjuk, még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt (már ha volt rajta), és feltekerve újra belecsomagoljuk (konyharuhába is lehet). Azért még melegen, mert ha kihűlt törik, nem csavarható.

A Haas Natural Sütőporral készült piskótához egy receptet is ajánlok, melyet ide kattintva érhettek el.

+1 tipp: Megmenthetjük az odakozmált lábosokat, ha sütőport szórunk az aljukra, felöntjük meleg vízzel, majd másnap reggel tegyük az edényt tűzre és forraljuk ki. Így biztosan feljön a "kozma" és az odaszenesedett ételmaradék. Én is így csinálom!:)

Remélem, hogy a piskóta készítéssel kapcsolatos összes félelmet sikerült eloszlatnom és bátran álltok neki ennek a népszerű, könnyű édességnek.

Jó sütést kívánok:

Hunyaddobrai Csaba mesterszakács

Kapható: Auchan, CBA, Coop, Match, Reál

Energiaérték: 445 kJ (105 kcal)/100 g

Termékösszetevők: dinátrium-difoszfát (E 450i), Nátrium-hidrogén-karbonát (E 500ii), kukoricakeményítő