Receptek

Recept nyomtatás

SZEDERLEKVÁR

Hozzávalók

Hozzávalók 1 tasak Haas Quittin 4:1 zseléstőszerhez: 1,5 kg szeder, 20 dkg cukor

Elkészítés

1. Mosd meg, magozd ki, mérd le, majd tedd egy nagy lábosba a szilvát és turmixold le. A szilva kevés levet ereszt, ezért a turmixolást mindenképpen ajánljuk, nehogy leégjen a gyümölcs a főzés során.

2. Az előkészített szilvát keverd össze a gyümölcs súlya alapján kiszámított mennyiségű Haas Quittin zselésítőszerrel, majd forrald fel.

3. Ha felforrt a gyümölcsös-zselésítőszeres keverék, folyamatos kevergetés mellett közepes lángon főzd még 5 percig a lekvárt.

4. Végül vedd le a lábost a tűzről, ha van hab a lekvár tetején, akkor szedd le, és merőkanállal töltsd a forró lekvárt a tiszta befőzőüvegekbe a peremig. Ügyelj arra, hogy az üvegeket jól zárd le, illetve ajánlatos kb. 5 percre a lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítani.

A lekvár melegen még folyós, kihűlés során kezd el sűrűsödni. A megtöltött üvegek forrók, így ügyelve, konyharuhával/konyhai kesztyűvel nyúlj hozzájuk.