Receptek

Recept nyomtatás

Szilvalekvár cukor hozzáadása nélkül

Készítettél már szilvalekvárt cukor nélkül? Itt az ideje.

Használd hozzá a Haas Quittin Cukor Stop zselésítőszert, melynek legfőbb tulajdonsága, hogy hozzáadott cukor nélkül is segít besűrűsíteni a lekvárodat.

Hozzávalók

Hozzávalók: 1 kg (megmosott, kimagozott, felkockázott) szilva, 1 tasak Haas Quittin Cukor Stop zselésítő befőzőszer

Elkészítés

Elkészítés:

1. Mosd meg a gyümölcsöt, magozd ki, vágd kisebb darabokra, majd mérd le és tedd egy nagy lábosba.
2. Az előkészített gyümölcsöt keverd össze a gyümölcs súlya alapján kiszámított mennyiségű Haas Quittin zselésítőszerrel, majd forrald fel.
3. Ha felforrt a gyümölcsös-zselésítőszeres keverék, folyamatos kevergetés mellett közepes lángon főzd még 5 percig. Ha főzés után még túl nagynak érzékeled a darabokat, vagy nem szereted a darabos lekvárt, turmixolj bele nyugodtan.
4. Végül vegyed le a lábost tűzről, ha képződött hab a lekvár tetején, akkor szedd le, és merőkanállal töltsd a forró lekvárt a tiszta befőző üvegekbe a peremig. 
5. Ügyelj arra, hogy az üvegeket jól zárd le, illetve ajánlatos kb. 5 percre a lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítani. 
A lekvár melegen még folyós, kihűlés során kezd el sűrűsödni. A megtöltött üvegek forrók, így ügyelve, konyharuhával/konyhai kesztyűvel nyúlj hozzájuk. 

Amennyiben cukor nélkül, de édesítőszerrel szeretnéd elkészíteni lekvárodat, úgy 170 g Haas Glukonon édesítőszer granulátumot, vagy nyírfacukrot (xilit), vagy 10 ml folyékony édesítőszert számíts 1 kg gyümölcshöz. 
A befőzés menetének 3. pontja pedig következőképp módosul: A forrásban lévő péphez add hozzá az édesítőszert, keverd össze, majd újra forrald fel, és forrástól számítva 5 percig főzd. (Folyékony édesítőszer használata esetén nem szükséges az újraforralás.)