Receptek

Recept nyomtatás

Zserbó

A legtöbb ünnepi asztalon szinte biztosan megtalálható ez a klasszikus, csokis-diós csoda: készíts zserbót - gluténmentesen! Íme a recept

Hozzávalók


Tésztához: 10 dkg kukoricaliszt

5 dkg Haas Natural Étkezési keményítő

20 dkg rizsliszt

1 db tojás 1 csomag

Haas Natural Vanillincukor

4 dkg cukor

20 dkg sütőmargarin

1 dl tej

1 csomag Haas Natural instant élesztő

csipet Haas Natural Sütőpor

csipet só

Töltelékhez:

12 dkg darált dió (vagy mandula)

1 csomag Haas Natural Vanillincukor

8 dkg cukor

20 dkg sárgabarack dzsem

Csokoládémáz:10 dkg cukor, 3 dkg kakaópor, 3 dkg vaj

Elkészítés

Az élesztőt langyos tejben (1dl) 1 kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet (kukorica és rizs), illetve a keményítőt a sütőmargarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a vanillincukrot, a cukrot, a tojást, a sót, a csipetnyi sütőport és jól összedolgozzuk. Lágy, szinte kenhető tésztát kapunk, amelyet 2 részre osztunk. Hagyományos módon nem tudjuk kinyújtani a tésztát, mivel az lágy, így két szilikonos sütőpapír között nyújtjuk ki egy 35x25cm nagyságú sütőlap méretére, de úgy, hogy a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig. A kinyújtott tésztát a sütőpapírral együtt tesszük a sütőlapra, majd a felső sütőpapírt óvatosan lehúzzuk a tésztáról. A tésztalapot megkenjük barackdzsemmel és megszórjuk a cukorral és a vanillincukorral összekevert darált dióval. A második tésztalapot hasonlóan nyújtjuk ki az elsőhöz, majd a felső sütőpapírt eltávolítjuk a tésztáról és az alsó sütőpapírral, megfordítva helyezzük az alsó tésztalapra, végül azt is óvatosan lehúzzuk. A tésztát szobahőmérsékleten kelesztjük egy óráig. A tetejét megszurkáljuk és lassan sütjük előmelegített sütőben, légkeverés mellett 150 fokon kb. 35 percig. A megsült tésztát, ha kihűlt áthelyezzük a sütőpapírral egy hosszúkás süteményes tálra, a sütőpapírt eltávolítjuk és az elkészített csokoládémázzal bevonjuk. Ha kihűlt kis kockákra vagy hosszúkás szeletre vágjuk. Jó étvágyat kívánunk!