Receptek
Recept nyomtatásGluténmentes, tejmentes kalács
Hozzávalók
-
200 g gluténmentes univerzális lisztkeverék
-
50 g zabpehelyliszt
-
4 g HAAS Natural Instant élesztő
-
1 tojás
-
6 dkg cukor
-
100 g növényi (rizs vagy zab) főzőkrém
-
65 g növényi joghurt vagy tejföl
Elkészítés
A folyékony hozzávalókat kikeverjük a cukorral. Majd
homogénre dolgozzuk a kétféle liszttel és az élesztővel.
Lágy, de formázható masszát kell kapnunk, melynek állaga
függ a felhasznált liszt minőségétől és a főzőkrém és a joghurt
sűrűségétől. További 30-40 g zabpehelyliszttel még igény
szerint állítsuk be az állagát, de ne gyúrjunk kemény tésztát.
Kelesszük langyos, huzatmentes helyen letakarva fél órán át.
Lisztezett felületen gyúrjuk át, osszuk 9 részre a tésztát és
sodorjunk belőle 9 egyforma hosszú rudat.
A tetejüknél fogjuk össze őket, és hármas fonásban fonjuk
meg. Készítsünk így 3 db kalácsot. Sütés előtt pihentessük
újabb 30 percig.
Langyos (növényi) tejjel kenjük le. A tejben oldhatunk fel
cukrot is, illetve használhatunk durvaszemű fehér dekorcukrot
is a szóráshoz.
180 fokos előmelegített sütőben süssük légkeverésen 25-30
percig. (Amennyiben kalácsformában sütjük meg egyben a
masszát, úgy kb. 10 perccel hosszabb sütési idővel
számoljunk.)
Hogy mitől lesz még különlegesebb a kalács? Íme pár pár tipp!
-A kalács tésztáját változatossá tehetjük aszalt gyümölcsökkel.
A fenti mennyiséghez maximum 1 evőkanál felkockázott
aszalványt tehetünk, ami lehet aszalt sárgabarack, áfonya,
mazsola.
Ezeknek az ízvilágához jól illik a vaníliáscukor, amit akár a
tésztába tehetünk, akár a lekenéshez használt tejet is
ízesíthetjük vele.
Illetve a gluténmentes liszt egy részét kiválthatjuk 1 csomag
HAAS Natural gluténmentes pudingporral.
-Tojásmentes verzió esetén az 1 darab egész tojást kiválthatjuk
60 g almapürével. Ez esetben 1 teáskanál útifűmaghéjat is
érdemes a folyékony alapanyagokhoz keverni.
-Ropogós kérge lesz a kalácsnak, ha nem csak sütés előtt
kenjük le, hanem a sütőben sülés közben is, 10 percenként,
illetve, ha kivettük, akkor még egyszer forrón átkenhetjük.
Fontos, hogy minden esetben kenőtollal, vékony rétegben
kenjük le, hogy a tej ne nehezítse el a tésztát. Ha cukros, vagy
akár tojásos tejjel, kenjük meg sűrűn sütés közben, akkor még
barnább lesz a végeredmény.
-Mivel gluténmentes alapanyagokkal dolgozunk, a kisült kalács
frissen a legfinomabb. Kalács esetén ezért javasoljuk kisebb
kalácsok készítését, mert így másnap a kenyérpirító tetején
könnyedén átmelegíthető és újra visszanyeri a ruganyos
állagát.