Receptek

Recept nyomtatás

Gluténmentes, tejmentes kalács

Hozzávalók

  • 200 g gluténmentes univerzális lisztkeverék

  • 50 g zabpehelyliszt

  • 4 g HAAS Natural Instant élesztő

  • 1 tojás

  • 6 dkg cukor

  • 100 g növényi (rizs vagy zab) főzőkrém

  • 65 g növényi joghurt vagy tejföl

Elkészítés

A folyékony hozzávalókat kikeverjük a cukorral. Majd

homogénre dolgozzuk a kétféle liszttel és az élesztővel.

Lágy, de formázható masszát kell kapnunk, melynek állaga

függ a felhasznált liszt minőségétől és a főzőkrém és a joghurt

sűrűségétől. További 30-40 g zabpehelyliszttel még igény

szerint állítsuk be az állagát, de ne gyúrjunk kemény tésztát.

Kelesszük langyos, huzatmentes helyen letakarva fél órán át.

Lisztezett felületen gyúrjuk át, osszuk 9 részre a tésztát és

sodorjunk belőle 9 egyforma hosszú rudat.

A tetejüknél fogjuk össze őket, és hármas fonásban fonjuk

meg. Készítsünk így 3 db kalácsot. Sütés előtt pihentessük

újabb 30 percig.

Langyos (növényi) tejjel kenjük le. A tejben oldhatunk fel

cukrot is, illetve használhatunk durvaszemű fehér dekorcukrot

is a szóráshoz.

180 fokos előmelegített sütőben süssük légkeverésen 25-30

percig. (Amennyiben kalácsformában sütjük meg egyben a

masszát, úgy kb. 10 perccel hosszabb sütési idővel

számoljunk.)


Hogy mitől lesz még különlegesebb a kalács? Íme pár pár tipp!


-A kalács tésztáját változatossá tehetjük aszalt gyümölcsökkel.

A fenti mennyiséghez maximum 1 evőkanál felkockázott

aszalványt tehetünk, ami lehet aszalt sárgabarack, áfonya,

mazsola.

Ezeknek az ízvilágához jól illik a vaníliáscukor, amit akár a

tésztába tehetünk, akár a lekenéshez használt tejet is

ízesíthetjük vele.

Illetve a gluténmentes liszt egy részét kiválthatjuk 1 csomag

HAAS Natural gluténmentes pudingporral.


-Tojásmentes verzió esetén az 1 darab egész tojást kiválthatjuk

60 g almapürével. Ez esetben 1 teáskanál útifűmaghéjat is

érdemes a folyékony alapanyagokhoz keverni.


-Ropogós kérge lesz a kalácsnak, ha nem csak sütés előtt

kenjük le, hanem a sütőben sülés közben is, 10 percenként,

illetve, ha kivettük, akkor még egyszer forrón átkenhetjük.

Fontos, hogy minden esetben kenőtollal, vékony rétegben

kenjük le, hogy a tej ne nehezítse el a tésztát. Ha cukros, vagy

akár tojásos tejjel, kenjük meg sűrűn sütés közben, akkor még

barnább lesz a végeredmény.


-Mivel gluténmentes alapanyagokkal dolgozunk, a kisült kalács

frissen a legfinomabb. Kalács esetén ezért javasoljuk kisebb

kalácsok készítését, mert így másnap a kenyérpirító tetején

könnyedén átmelegíthető és újra visszanyeri a ruganyos

állagát.