Receptek

Recept nyomtatás

Aranygaluska

Íme mindenki kedvence, az aranygaluska - gluténmentesen!

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg kukoricaliszt

15 dkg rizsliszt

2 evőkanál Haas Natural Étkezési Keményítő

23 dkg cukor

2 csomag Haas Natural Vanillincukor

1 mokkáskanál só

1 csomag Haas Natural Instant élesztő

7 dkg margarin

2 db tojás

4 dl tej

25 dkg darált dió

… a sodóhoz

2 csomag Haas Natural Sodópor

8 dl tej

10 dkg cukor

Elkészítés

Az élesztőt kevés tejjel és cukorral felfuttatjuk, majd a liszttel, keményítővel, vanillincukorral, margarinnal, tojással, a maradék tejjel és sóval egy könnyű, lágy tésztát gyúrunk, majd konyharuhával lefedve meleg helyen duplájára kelesztjük. A diót serpenyőben szárazon megpirítjuk. Amikor lehűlt, 20 dkg cukorral összekeverjük. A megkelt tésztából vizes kézzel vagy kanállal diónyi darabokat szaggatunk, és megforgatjuk a cukrozott dióban, majd egy magas falú sütőformába szorosan egymás mellé/egymásra helyezzük. Előmelegített hőlégkeveréses sütőben 190 fokon 50-60 percig (tűpróbáig) sütjük. Az aranybarnára sült galuskát sodóval leöntve tálaljuk, ízlés szerint friss gyümölcsökkel, kompóttal is megszórhatjuk. A sodóhoz az öntetport 4 evőkanálnyi tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a maradék tejet. Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Azonnal vagy lehűtve fogyasztható. Jó étvágyat kívánunk!