Receptek

Recept nyomtatás

Bodzalekvár

Hozzávalók

-20-25 db ép, tiszta bodzavirág

-2 db citrom

-2 csomag Haas Natural vanillincukor

-30 dkg cukor

-3 db alma

-1,5 csomag Haas Quittin 3:1 lekvárzselésítő

-5 dl víz


Elkészítés

A bodzavirágokat öblítsd le, és lehetőség szerint az összes kisebb-nagyobb szárat vágd le.

Karikázd fel a citromokat, majd rétegezd egy tálban a bodzával, és a vízzel leöntve egész éjszaka hűtőben pihentesd.

Másnap szűrd le a levet, add hozzá a cukorral elkevert zselésítőt, a lereszelt almákat, és a vanillincukrot.

Rakd fel főni, és forrástól számítva még 5 percig főzd, majd töltsd bele a megtisztított, száraz, jól záró kis üvegekbe és állítsd 5 percig a tetejére.


+Tippek:

-Az alma a lekvár színét és ízét is befolyásolja, így ha édesebb vagy savanykásabb ízvilágot szeretnél, ennek megfelelően válassz almát.

-Ha a citromot is belefőznéd, akkor miután leszűrted másnap a levet, akkor a citromkarikákról vágd le héját és apró darabokra darabold fel a citromot. Így az is belefőzhető az almával együtt és nem szükséges leszűrni, ha elkészült a lekvár.

- Ebből a mennyiségből körülbelül 1 liternek megfelelő mennyiségű üveget tudsz majd megtölteni