101 ÉV PRAKTIKÁI & LEGENDÁI
Csokinyalóka
Most praktikákat osztunk meg veletek, hogy miként lehet belőle egyszerűen dekoratív édességeket, mint például nyalókát készíteni. Azért néhány dologra fontos odafigyelni, mert ha betartjuk ezeket a szabályokat, fényes és roppanós lesz a végeredmény!
Olvaszthatunk vízgőz felett, folyamatos kevergetés közben. Ez esetben arra érdemes odafigyelni, hogy ne csapódjon le a pára a csokisedényben, éslehetőleg ne főjön mellette a húsleves, mert ha víz éri a csokit, akkor kicsapódhat a felületén a kakaóvaj. A mikrót is használhatjuk erre a célra, de ilyenkor fontos, hogy alacsony teljesítményen, folyamatosan kevergetve olvasszunk. Ha van maghőmérőnk, akkor az étcsokit 40-46 fokosra, a tej és fehércsokit max. 43 fokosra olvasszuk, és utána 1/3 mennyiségű felaprított hideg csokival hűtsük vissza étcsokinál a 31-32, tej- és fehércsokinál a 29-30 fokos munkahőmérsékletre.
A csokoládét ízesíthetjük kedvünk szerint vanillincukorral, fahéjjal, chilivel vagy akár őrölt gyömbérrel is.
Következő lépésként a felolvasztott csokit terítsünk ki egy sütőpapírra és alkossunk kedvünkre! Durvára tört dió, mogyoró, pisztácia; apróra vágott aszalványok, kandírozott gyümölcs, liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcs, ehető rózsaszirom, különböző színű és formájú szórócukrok mind-mind alkalmasak, hogy díszítsük vele a csokit. Ne felejtsünk el egy pálcikát beletenni, még mielőtt megszilárdul! Szobahőmérsékleten 1-2 óra alatt megszilárdul, utána elég, ha száraz, hűvös helyen, párától védve tartjuk. Celofántasakban, kis szalaggal átkötve kedves ajándék is lehet!
Olvaszthatunk vízgőz felett, folyamatos kevergetés közben. Ez esetben arra érdemes odafigyelni, hogy ne csapódjon le a pára a csokisedényben, éslehetőleg ne főjön mellette a húsleves, mert ha víz éri a csokit, akkor kicsapódhat a felületén a kakaóvaj. A mikrót is használhatjuk erre a célra, de ilyenkor fontos, hogy alacsony teljesítményen, folyamatosan kevergetve olvasszunk. Ha van maghőmérőnk, akkor az étcsokit 40-46 fokosra, a tej és fehércsokit max. 43 fokosra olvasszuk, és utána 1/3 mennyiségű felaprított hideg csokival hűtsük vissza étcsokinál a 31-32, tej- és fehércsokinál a 29-30 fokos munkahőmérsékletre.
A csokoládét ízesíthetjük kedvünk szerint vanillincukorral, fahéjjal, chilivel vagy akár őrölt gyömbérrel is.
Következő lépésként a felolvasztott csokit terítsünk ki egy sütőpapírra és alkossunk kedvünkre! Durvára tört dió, mogyoró, pisztácia; apróra vágott aszalványok, kandírozott gyümölcs, liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcs, ehető rózsaszirom, különböző színű és formájú szórócukrok mind-mind alkalmasak, hogy díszítsük vele a csokit. Ne felejtsünk el egy pálcikát beletenni, még mielőtt megszilárdul! Szobahőmérsékleten 1-2 óra alatt megszilárdul, utána elég, ha száraz, hűvös helyen, párától védve tartjuk. Celofántasakban, kis szalaggal átkötve kedves ajándék is lehet!