Hozzávalók
Hozzávalók (1 rúdhoz)
… a tésztához:
15 dkg kukoricaliszt
5 dkg rizsliszt
5 dkg Haas Natural Étkezési keményítő
8 dkg margarin vagy vaj
5 dkg cukor
1 csomag Haas Natural Vanillincukor
fél csomag Haas Natural Instant élesztő
1 db tojás (+1 a kenéshez)
csipetnyi só
1 dl tej
fél evőkanál tejföl
1 teáskanál citromlé
….a töltelékhez
10 dkg dió
8 dkg cukor
kevés reszelt narancs és citromhéj
1 mokkáskanál vanília aroma
1 kis alma lereszelve
5 dkg margarin vagy vaj
5 dkg mazsola
ízlés szerint őrölt fahéj és szerecsendió
Elkészítés
A vajat/margarint kivesszük a hűtőből és szobahőmérsékletűre melegítjük, majd összemorzsoljuk a liszttel és hozzáadjuk a kevés tejjel és cukorral felfuttatott élesztőt, tojást, tejfölt, sót, citromlevet és a maradék cukrot. Összegyúrjuk amíg kissé levegős, sima tésztát nem kapunk. Langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük. Amíg pihen a tészta, összeállítjuk a tölteléket. Egy lábosban összekeverjük a hozzávalókat és addig főzzük, amíg közepesen sűrű keveréket nem kapunk. Kihűtjük. A tésztát lisztezett deszkán kb. 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel olyan módon, hogy a széleken 2 cm hely maradjon, nehogy feltekeréskor kifolyjon a töltelék és szorosan feltekerjük. Sütőpapírra tesszük, a tetejét kétszer megkenjük felvert tojással. 180°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési fokozaton, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat kívánunk!