Gluténérzékenyként étteremben

A gluténmentes ételek elkészítése különleges figyelmet igényel. Így van ez akkor is, ha úgy döntünk, az otthoni sütés-főzést lecseréljük egy éttermi látogatásra. Ha az étterem nem kifejezetten gluténmentes étteremként működik, akkor minden esetben telefonáljunk oda előre és alaposan járjunk utána, hogy tudják-e 100%-ban biztosítani a gluténmentességet. De milyen kérdéseket is kell feltennünk? Hogyan tájékozódjunk előre?

Alapkérdések, amiket fel kell tennünk:

- Van-e olyan étel, ami garantáltan gluténmentes?

- Nem tartalmaz-e „nyomokban glutént tartalmazhat” feliratú hozzávalót az étel?

- A gluténmentes étel elkészítése a többitől elkülönítve történik?

Konkrét ételrendelés példák:

  • pizza esetén: Külön kemencében készül-e a gluténmentes pizza?
  • leves esetén: Ha használtak leveskockát, az gluténmentes volt-e?
  • saláta esetén: A salátaöntet gluténmentes? A kenyérkockák gluténmentes kenyérből, csak gluténmentes kenyerekhez használt pirítóban készültek?

Kérjük ki az ételről az allergén információkat

Az éttermekben minden ételről kell lennie allergén információnak, ezt el lehet kérni, általában egy jó vaskos olvasnivalót fogunk kapni. A glutén benne van a 14 kötelezően feltüntetendő allergén között, így biztosan lesz róla dokumentáció. Az étlapon mindig keressük az áthúzott búzakalásszal megjelölt fogásokat, ami a gluténmentességet jelöli. El is magyarázhatjuk a pincérnek, hogy nem csak kitaláltuk magunknak a gluténmentességet, hanem súlyos bélrendszeri tüneteink lehetnek, ha nem gluténmentes ételt kapunk.

Amikor érdemes gyanakodnod

Ha a pincér mindenre hamar rávágja, hogy gluténmentes (például: „a krémleves is gluténmentes, a pesztó is gluténmentes”) és alaphelyzetben nem egy teljesen gluténmentes étteremről van szó, akkor kérjük meg, hogy beszéljen a konyhán dolgozókkal, hogy mivel sűrítik a levest, illetve milyen eszközöket használnak.

Mindig győződjünk meg 100 százalékosan az étel gluténmentességéről, merjünk kérdezni és érdeklődni, hogy biztonsággal ki tudjuk élvezni az étteremben evés minden percét.