Gluténmentes liszt kisokos
Gluténmentes liszt kisokos
A gluténmentes sütés egyik kulcsfontosságú és legnagyobb fejtörést okozó eleme a megfelelő liszt kiválasztása. Hogy ez miért ekkora kihívás? Elsősorban azért, mert a hagyományos lisztekben pont a glutén az a speciális összetevő, amitől ropogós, vagy éppen puha és rugalmas lesz a kenyér, lágy a sütemény tésztája. Glutén nélkül tehát nehezebb, de nem lehetetlen finomat sütni, ehhez pedig ma már óriási segítséget jelent a gluténmentes lisztek hatalmas választéka is. Cikkünk segít Neked eligazodni a mentes őrlemények útvesztőjében.
Először is következzen néhány általános jótanács, mire figyelj a gluténmentes liszt kiválasztásánál.
- Keverd bátran a liszteket! A legjobb eredmény elérése érdekében egy fajtából csak 20-30%-nyi részt használj.
- Győződj meg róla, hogy az adott liszt tényleg gluténmentes! Lehet hogy az alapanyag, pl. borsó, zab vagy rizs nem tartalmaz glutént, de a tároláskor, vagy az őrlés során szennyeződhet vele.
- Az erős alapízzel rendelkező liszteket, pl. kukorica- vagy hajdinalisztet bátran kombinálhatod karakteres összetevőkkel, például savanykás gyümölcsökkel és harsány fűszerekkel, például chilivel vagy tonkababbal.
- A süti jellege is meghatározza, hogy milyen lisztet érdemes választani hozzá. Az édes süteményekhez például jól illik az aromás kókusz- vagy mandulaliszt. A sós, fűszeres tésztákhoz pedig bátran használhatod az olyan erőteljesebb ízjegyeket hordozó változatokat, mint például a köles- vagy a hajdinaliszt.
- A receptben szereplő hagyományos lisztet nem lehet egy az egyben gluténmentesre cserélni, mert ezek gyakran más tulajdonságokkal rendelkeznek, például más a liszt-részecskék mérete. Melyik gluténmentes lisztből mennyit tegyél a sütibe? Ezt foglaltuk össze Neked a következő táblázatban:
alapanyag | tulajdonság | így adagold |
Burgonyaliszt | enyhe, semleges íz | 40 százalékkal kevesebb kell belőle, mint a hagyományos lisztből |
Burgonyakeményítő | enyhe, semleges íz | 25 százalékkal kevesebb kell belőle, mint a hagyományos lisztből |
Csicseriborsó liszt | enyhén babízű | 12-14 százalékkal kevesebb kell belőle, mint a hagyományos lisztből |
Hajdinaliszt | erős, földes-diós aromájú | 1:1 arányban váltja ki a hagyományos lisztet |
Kókuszliszt | enyhén kókusz ízű | a hagyományos liszt 25%-ának megfelelő mennyiség elég belőle. lassan érdemes adagolni az állag figyelembevételével |
Konjac liszt | íztelen-szagtalan | elsősorban sűrítésre kiváló, pudinghoz, krémekhez is jó, 1 kávéskanálnyi mennyiség elég 4 adag főzelék/krém besűrítéséhez |
Kukoricaliszt | erősen kukorica ízű, sárga színű | 25 százalékkal kevesebbet használj, mint a hagyományos lisztből |
Kukoricakeményítő | enyhe, semleges ízű | 25 százalékkal kevesebb szükséges belőle, mint a hagyományos lisztből |
Mandulaliszt | enyhén mandula ízű | 1:1 arányban helyettesíti a búzalisztet, plusz „kötőanyagra” pl. tojásra szükség lehet |
Nyílgyökérliszt | semleges ízű | 1 teáskanál helyettesít 1 evőkanál búzalisztet |
Rizsliszt | semleges ízű | 12-14 százalékkal kevesebb kell belőle, mint a hagyományos lisztből |
Tápiókaliszt és keményítő | enyhén dióízű | 1 teáskanál helyettesít 1 evőkanál búzalisztet |
Zöldbanán liszt | nyersen enyhén banánízű | 25-30 százalékkal kevesebbet használj, mint a hagyományos lisztből |
Példa:
Ha házi lisztkeveréket készítesz, így számolj a táblázatban szereplő információk szerint:
1.lépés: döntsd el, hogy milyen alapanyagokat használsz
→ az eredeti receptben 100 g búzaliszt szerepel, amit 40 százalékban kukoricakeményítővel, 60 százalékban pedig rizsliszttel szeretnél helyettesíteni
2.lépés: nézd meg a táblázatot az átváltási arányokkal kapcsolatos információért
→ a kukoricakeményítőből 25, a rizslisztből 12-14 százalékkal kevesebb szükséges, mint a búzalisztből
3.lépés: számold ki a szükséges mennyiséget
→ 40 g búzaliszt *0,75= 30 g kukoricakeményítő; 60 g búzaliszt *0,86 = kb. 50 g rizsliszt
Az Ed. Haas. Hungária Kft. megbízásából készítette a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége