Receptek

Recept nyomtatás

Glutenmentes, tejmentes sós fonott kalács

Hozzávalók

  • 90 g zabpehelyliszt

  • 75 g rizsliszt, 50 g kölesliszt

  • 50 g tápióka keményítő

  • 4 g Haas Natural Instant élesztő

  • 1 tojás, 1 teáskanál só

  • (4-6 levél medvehagyma opcionálisan)

  • 100 g növényi (rizs vagy zab) főzőkrém

  • 65 g növényi joghurt vagy tejföl

Elkészítés

A folyékony hozzávalókat kikeverjük a sóval. Majd homogénre

dolgozzuk a többféle liszttel és az élesztővel.

Lágy, de formázható masszát kell kapnunk, melynek állaga

függ a felhasznált liszt minőségétől és a főzőkrém és a joghurt

sűrűségétől. További 30-40 g zabpehelyliszttel még igény

szerint állítsuk be az állagát, de ne gyúrjunk kemény tésztát.

Kelesszük langyos, huzatmentes helyen letakarva fél órán át.

Lisztezett felületen gyúrjuk át, osszuk 6 részre a tésztát és

mindegyikből sodorjunk 2-2 egyforma hosszú rudat.

A tetejüknél fogjuk össze őket, párosával és tekerjük meg.

Sütés előtt pihentessük újabb 30 percig.

Ezt követően  langyos (növényi) tejjel, vagy felvert egész tojással kenjük le, 20 perc sütés után kenjük le ismételten és ekkor szórjuk meg szezámmaggal vagy más díszítő elemmel.

180 fokos előmelegített sütőben süssük légkeverésen 25-30

percig.


TIPP

Ha egy nagy kalácsot szeretnénk készíteni, akkor érdemes megfonva, sütőpapírral kibélelt sütőformában sütni (és ebben is keleszteni előtte).

A négyes fonat gluténmentes verziónál nagyobb kihívás, mert a tészta nehezen formázható, de a bátrabbak próbálkozhatnak vele, mert szuper látvány.

Ne kelesszük tovább a tésztát, mint a receptben megadott időtartam, mert a kalács elveszti formáját.