Receptek

Recept nyomtatás

Gluténmentes, vegán sütőtökös pite

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

200 g zabpehelyliszt

50 g Haas Natural Étkezési keményítő

5 g sütőpor

pár csepp citromlé

50 g cukor

1 tasak Haas Natural Vanillincukor

25 g margarin vagy mandula-/mogyoróvaj

0,5 dl növényi tej

4 ek növényi tejföl vagy főzőkrém

Hozzávalók a töltelékhez:

30 dkg sült sütőtök (pürésítve)

60 g cukor

100 g sűrű kókusztejszín vagy növényi főzőkrém

1 ek őrölt fahéj

1 kk gyömbérpor

1 kk szerecsendió

2 ek juharszirup

1 tasak Haas Natural Vanillincukor

1 tojás (vagy vegán verziónál 1 ek őrölt lenmag + 3 ek víz keveréke)

1 marék dió, mogyoró vagy kesudió a tetejére

Elkészítés

Kimérjük a száraz hozzávalókat és összekeverjük. Hozzáadjuk a margarint, a növényi tejfölt és a növényi tejet. Összegyúrjuk, majd a tésztát fóliába csomagolva legalább 30 percre hűtőbe vagy fagyasztóba tesszük.

A formát sütőpapírral kibéleljük vagy kiolajozzuk, lisztezzük. A hideg tésztát belenyomkodjuk a formába, majd 180 °C-on kb. 10 percig elősütjük.

A megsült sütőtököt pürésítjük, majd összekeverjük a cukorral, fűszerekkel, juharsziruppal, kókusztejszínnel és a tojással/lenmag-tojással.

Az elősütött tésztára ráöntjük a sütőtökös tölteléket. Megszórjuk a tetejét durvára vágott dióval vagy mogyoróval.180 °C-on további kb. 20–25 percig sütjük, amíg a töltelék megköt és a teteje enyhén karamellizálódik.

Teljesen kihűtve szeleteljük, hogy szépen vágható legyen.

PLUSZ TIPP:

Használjuk csak a tészta 2/3-át az alaphoz, süssük elő 10 percig, majd tegyük rá a tölteléket és süssük így is 10 percig. A maradék tésztát csíkozzuk vagy reszeljük a tetejére, így rácsos vagy morzsás hatást kapunk. Végül 180 °C-on még kb. 10 percig süssük. (A gluténmentes tésztát mindig jól hűtsük be, hogy könnyebben formázható legyen.)