Receptek
Recept nyomtatásGluténmentes, vegán sütőtökös pite
Hozzávalók
Hozzávalók a tésztához:
200 g zabpehelyliszt
50 g Haas Natural Étkezési keményítő
5 g sütőpor
pár csepp citromlé
50 g cukor
1 tasak Haas Natural Vanillincukor
25 g margarin vagy mandula-/mogyoróvaj
0,5 dl növényi tej
4 ek növényi tejföl vagy főzőkrém
Hozzávalók a töltelékhez:
30 dkg sült sütőtök (pürésítve)
60 g cukor
100 g sűrű kókusztejszín vagy növényi főzőkrém
1 ek őrölt fahéj
1 kk gyömbérpor
1 kk szerecsendió
2 ek juharszirup
1 tasak Haas Natural Vanillincukor
1 tojás (vagy vegán verziónál 1 ek őrölt lenmag + 3 ek víz keveréke)
1 marék dió, mogyoró vagy kesudió a tetejére
Elkészítés
Kimérjük a száraz hozzávalókat és összekeverjük. Hozzáadjuk a margarint, a növényi tejfölt és a növényi tejet. Összegyúrjuk, majd a tésztát fóliába csomagolva legalább 30 percre hűtőbe vagy fagyasztóba tesszük.
A formát sütőpapírral kibéleljük vagy kiolajozzuk, lisztezzük. A hideg tésztát belenyomkodjuk a formába, majd 180 °C-on kb. 10 percig elősütjük.
A megsült sütőtököt pürésítjük, majd összekeverjük a cukorral, fűszerekkel, juharsziruppal, kókusztejszínnel és a tojással/lenmag-tojással.
Az elősütött tésztára ráöntjük a sütőtökös tölteléket. Megszórjuk a tetejét durvára vágott dióval vagy mogyoróval.180 °C-on további kb. 20–25 percig sütjük, amíg a töltelék megköt és a teteje enyhén karamellizálódik.
Teljesen kihűtve szeleteljük, hogy szépen vágható legyen.
PLUSZ TIPP:
Használjuk csak a tészta 2/3-át az alaphoz, süssük elő 10 percig, majd tegyük rá a tölteléket és süssük így is 10 percig. A maradék tésztát csíkozzuk vagy reszeljük a tetejére, így rácsos vagy morzsás hatást kapunk. Végül 180 °C-on még kb. 10 percig süssük. (A gluténmentes tésztát mindig jól hűtsük be, hogy könnyebben formázható legyen.)