101 ÉV PRAKTIKÁI & LEGENDÁI
Gorgonzola mártás
Hogy miért jó ez a mártás?
Mert gyors vacsora kerekedhet belőle tésztával, némi baconchipsszel. Vörös húsok mellé is remek kísérő lehet ünnepi ebédek alkalmával, egy baráti összejövetelhez pedig mártogatósnak is kiváló.
Gorgonzola mártás:
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 6-7 dkg gorgonzola, 2 dl tejszín, 2 dl alaplé, 2 ek keményítő, Só, bors, Haas Natural étkezési keményítő
Elkészítés: A vajat, a gorgonzolát és az alaplevet 3 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt és további 3 percig forraljuk, közben habverővel kevergetjük. Kevés hideg vízzel kikevert keményítőt folyamatosan felengedünk a forró mártással, majd összeöntjük és egyet forralunk rajta, hogy besűrűsödjön. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.
Praktikák alaplé készítéséhez:
A gorgonzola mártáshoz az alaplevet készíthetjük aszerint, hogy mi a végső felhasználási cél, mert az alaplé befolyásolhatja a mártás karakterét:
Ha húsok mellé szánjuk, akkor használhatunk pl. marhahúsleves kockát az alapléhez.
Ha mártogatósnak szánjuk, akkor készíthetünk leforrázott szárított zöldségekből pár perc állással semlegesebb alaplevet
Ha van otthon akár lefagyasztott húslevesünk, azt is felhasználhatjuk, de minden esetben fontos, hogy számoljunk vele, hogy a húsleves és a leveskocka eleve sós, a leforrázott zöldségek viszont biztos nem fogják elvinni túl sós irányba a mártásunkat.