Receptek
Recept nyomtatásgyümölcstorta
Hozzávalók
Hozzávalók (12 szelethez)
… a piskótához
4 db tojás
8 dkg kukoricaliszt
2 dkg Haas Natural Étkezési keményítő
10 dkg Haas Natural Szőlőcukor
fél tasak Haas Natural Sütőpor
kevés vaj és kuloricaliszt a forma kikenéséhez
… a zseléhez
1 tasak Haas Natural Színtelen tortazselé por
2,5 dl víz
8 dkg cukor
2 teáskanál forral bor fűszerkeverék
… a krémhez
1 tasak Haas Natural Vaníliaízű pudingpor
3 dl tej
4 dkg cukor
1 tasak Haas Natural Vanillincukor
5 dkg vaj vagy margarin
1 tojás sárgája
10 dkg gyümölcs ízlés szerint, pl. mandarin, alma
néhány csepp citromlé
Elkészítés
Piskótát készítünk a tojás, kukoricaliszt, keményítő, szőlőcukor és a sütőpor felhasználásával a következők szerint. A tojásokat szétválasztjuk (a fehérjét habüstbe, a sárgákat egyenként csészébe tesszük), majd a fehérjét jól habbá verjük és utána adjuk hozzá kanalanként a szőlőcukrot, amellyel még tovább verjük, amíg jó kemény, fényes hab lesz, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, amivel szintén még kb. 4-5 percig verjük. Végül a sütőporral elkevert lisztet és keményítőt is hozzáadjuk, de ezzel már nem verjük, hanem csak könnyedén fakanállal elkeverjük. Kivajazott-kilisztezett gyümölcstorta formába töltjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. A kész tésztát kihűtjük.
Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a torta többi részét. A vaníliakrémhez a pudingport a cukorral és néhány evőkanál hideg tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a maradék tejet és krémesre főzzük. Kihűtjük, majd belekeverjük a vajat és a tojás sárgáját. A gyümölcsöt megmossuk, hámozzuk és vékony szeletekre vágjuk/cikkekre szedjük, majd néhány csepp citromlével megcsepegtetjük, nehogy megbarnuljon, míg összeállítjuk a tortát.
A zseléport a vízzel és a cukorral elkeverjük, ízesítjük a forralt bor fűszerkeverékkel és kevergetve felforraljuk. Ha elkészült, lehúzzuk a tűzről és kissé kihűtjük. Amikor enyhén dermedni kezd, akkor tehetjük a tortára.
A torta összeállításához a piskótát kivesszük a formából, tortatálra tesszük. Megkenjük a vaníliakrémmel és a tetejére helyezzük a gyümölcs szeleteket. Végül vékonyan bevonjuk a fűszeres zselével. Tálalásig hűtőbe tesszük.