Receptek
Recept nyomtatásHagymalekvár vöröshagymából
Hozzávalók
-5 db nagyobb méretű vöröshagyma
-3-5 evőkanál kristálycukor
-4 evőkanál olívaolaj
-3-5 evőkanál vörös balzsamecet
-1-2 teáskanál só (ízlés szerint)
-2 teáskanál tört/őrölt színesbors
-1-2 teáskanál kakukkfű
-1,5 dl száraz vörösbor
- fél - 1 tasak Haas Quittin 3:1 zselésítő (Fél tasak esetén lágyabb, 1 tasak esetén zselésebb állag lesz az eredmény.)
Elkészítés
A hagymákat pucold meg és vágd vékony karikákra. Olívaolajon egy csipet sóval és a cukorral együtt pirítsd meg egy kicsit, majd rotyogtasd folyamatos kevergetés mellett kis lángon, kb 40-45 percig.
Ha már puha a hagyma, akkor öntsd fel vörösborral és a balzsamecettel addig, amíg a szúrós szag el nem múlik. Add hozzá a borsot, kakukkfüvet és a színesborsot ízlés szerint. Keverd bele a lekvárzselésítőt és még legalább 10 percig főzd, majd töltsd bele tiszta, száraz befőttesüvegekbe.
+Ez az adag körülbelül egy közepes üvegbe elegendő, ezért célszerű rögtön legalább dupla adaggal elrakni!
+A megadott fűszerezés mennyisége irányadó, ezért mindenki a saját ízlése szerint fűszerezze a hagymalekvárt!
+Kiváló gyengébben fűszerezett köretek és sertéshúsos ételek mellé!
+A lekvár színe a hozzáadott balzsamecet és bor mennyiségétől erősen függ, ezt is célszerű ízlés szerint hozzáadni. Ha például száraz fehérborral készíted és kevés balzsamecettel, akkor a lekvár sárgás színű marad.
+Ha nagyon zsenge a hagyma, akkor több cukrot is hozzá lehet adni!
+Ha félő, hogy folyamatos kevergetés mellett is leég a hagyma, adj kis vizet hozzá.