101 ÉV PRAKTIKÁI & LEGENDÁI
Kápialekvár
Nem csak nyáron lehet befőzni! Az ősz remek időszak rá, hogy zöldséglekvárokat készítsünk. Ha nem szeretjük kombinálni a zöldséget és a gyümölcsöt, akkor is készíthetünk pl. paprikalekvárt. A legjobb, ha kápia paprikát használunk hozzá, mert az a legédesebb paprika fajta.
Érdemes a kicsumázott paprikát megsütni, letakarva hagyni kicsit gőzölögni, hogy ledobja a héját, majd hámozás után kedvünk szerint fűszerezhetjük pl. gyömbérrel, sóval, borssal, kevés cukorral, fokhagymával, ki hogyan szereti. A paprikával együtt süthetünk csilit vagy paradicsomot is, és ezekkel együtt is leturmixolhatjuk.
Ha teszünk bele lekvárzselésítőt, és sterilizált üvegbe töltjük a még forró lekvárt, akkor akár hónapokig is eláll, mint egy gyümölcslekvár!
Receptajánlat:
Összetevők: 50 dkg sült paprikahús (kápia, piros kaliforniai), 2-3 chilipaprika, 2 tk édes chiliszósz, 2 tk citromlé, 4 tk cukor, fél tasak Haas Quittin 3:1 zselésítőszer, só, frissen őrölt bors. Elkészítés: A paprikákat 200 fokos sütőben barnára sütjük, majd fóliával letakart edényben hagyjuk kihűlni. A paprikahúst leturmixoljuk, hozzáadjuk a többi összetevőt és 3-5 percig lobogva főzzük.
Még forrón sterilizált üvegekbe töltjük, majd 5 percre fejjel lefelé állítjuk
Kipróbált recept a Mákvirág Gasztroklub ajánlásával!