101 ÉV PRAKTIKÁI & LEGENDÁI
Levendulaszörp
A levendula az egyik legváltozatosabban felhasználható gyógy-, fűszer- és dísznövény. Készítsünk belőle levendulaszörpöt!
Levendulaszörp: 30 dkg cukrot összemelegítünk 3 dl vízzel, és ha langyosra hűlt, teszünk bele 1 teáskanál Haas citromsavat és 10 g frissen szedett levendulavirágzatot. Ha szárítottat használunk, akkor 15 g-ot érdemes beletenni, így sem lesz azonban olyan intenzív a színe és az íze, mint a frissé. A citromsavat nem érdemes kihagyni belőle, mert attól lesz szép lila színű. Áztassuk 2-3 napig, majd szűrjük le! Hűtőben hetekig, fagyasztóban hónapokig eláll. Jégkockatartó zacskóban érdemes fagyasztani és felhasználáskor annyit kivenni belőle, amennyi szükséges. Így nem csak ízesíti, hanem le is hűti az italunkat. Nemcsak frisstőként, hanem krémek, házi fagyik ízesítőjeként is kiváló.
Levendulaszörp: 30 dkg cukrot összemelegítünk 3 dl vízzel, és ha langyosra hűlt, teszünk bele 1 teáskanál Haas citromsavat és 10 g frissen szedett levendulavirágzatot. Ha szárítottat használunk, akkor 15 g-ot érdemes beletenni, így sem lesz azonban olyan intenzív a színe és az íze, mint a frissé. A citromsavat nem érdemes kihagyni belőle, mert attól lesz szép lila színű. Áztassuk 2-3 napig, majd szűrjük le! Hűtőben hetekig, fagyasztóban hónapokig eláll. Jégkockatartó zacskóban érdemes fagyasztani és felhasználáskor annyit kivenni belőle, amennyi szükséges. Így nem csak ízesíti, hanem le is hűti az italunkat. Nemcsak frisstőként, hanem krémek, házi fagyik ízesítőjeként is kiváló.