Receptek
Recept nyomtatásMálnalekvár
Hozzávalók
1. Mosd meg, mérd le és tedd egy nagy lábosba.
2. Keverd össze a gyümölcs súlya alapján kiszámított mennyiségű Haas Quittin zselésítőszerrel, majd folyamatos kevergetés mellett forrald fel.
3 Ha felforrt a gyümölcsös-zselésítőszeres keverék, keverd hozzá a cukrot, majd várd meg, míg újra felforr. A turmixolást nem javasoljuk, mert a kés a magokat éles darabokra vágja.
4. Ezt követően főzd folyamatos kevergetés mellett közepes lángon még 5 percig a lekvárt.
5. Végül vedd le a lábost a tűzről, ha van hab a lekvár tetején, akkor szedd le, és merőkanállal töltsd a forró lekvárt a tiszta befőzőüvegekbe a peremig. Ügyelj arra, hogy az üvegeket jól zárd le, illetve ajánlatos kb. 5 percre a lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítani.
A lekvár melegen még folyós, kihűlés során kezd el sűrűsödni. A megtöltött üvegek forrók, konyharuhával / konyhai kesztyűvel nyúlj hozzájuk.
Ha magnélküli lekvárt szeretnél
- Mosd meg a málnát, tedd egy nagy lábosba, majd törd össze benne villával a gyümölcsöt.
- Forrald fel és kevergesd míg levet nem ereszt, ezt követően, a lábos tartalmát passzírozd át, majd a kapott levet mérd le.
- Keverd össze a kapott gyümölcslevet a megmért súly alapján kiszámított mennyiségű Haas Quittin zselésítőszerrel, majd folyamatos kevergetés mellett forrald fel.
- Ha felforrt a gyümölcsös-zselésítőszeres keverék, keverd hozzá a cukrot, majd várd meg, míg újra felforr.
- Ezt követően főzd folyamatos kevergetés mellett közepes lángon még 5 percig a lekvárt.
- Végül vedd le a lábost a tűzről, ha van hab a lekvár tetején, akkor szedd le, és merőkanállal töltsd a forró lekvárt a tiszta befőzőüvegekbe a peremig. Ügyelj arra, hogy az üvegeket jól zárd le, illetve ajánlatos kb. 5 percre a lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítani.
A lekvár melegen még folyós, kihűlés során kezd el sűrűsödni. A megtöltött üvegek forrók, konyharuhával / konyhai kesztyűvel nyúlj hozzájuk.