Receptek

Recept nyomtatás

Málnalekvár

1 tasak Haas Quittin 3:1 zseléstőszerhez:

1,5 kg megmosott

málna, 25 dkg cukor

Hozzávalók

1. Mosd meg, mérd le és tedd egy nagy lábosba.
2. Keverd össze a gyümölcs súlya alapján kiszámított mennyiségű Haas Quittin zselésítőszerrel, majd folyamatos kevergetés mellett forrald fel.
3 Ha felforrt a gyümölcsös-zselésítőszeres keverék, keverd hozzá a cukrot, majd várd meg, míg újra felforr. A turmixolást nem javasoljuk, mert a kés a magokat éles darabokra vágja.  
4. Ezt követően főzd folyamatos kevergetés mellett közepes lángon még 5 percig a lekvárt.
5. Végül vedd le a lábost a tűzről, ha van hab a lekvár tetején, akkor szedd le, és merőkanállal töltsd a forró lekvárt a tiszta befőzőüvegekbe a peremig. Ügyelj arra, hogy az üvegeket jól zárd le, illetve ajánlatos kb. 5 percre a lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítani.
A lekvár melegen még folyós, kihűlés során kezd el sűrűsödni. A megtöltött üvegek forrók, konyharuhával / konyhai kesztyűvel nyúlj hozzájuk.

Ha magnélküli lekvárt szeretnél

  1. Mosd meg a málnát, tedd egy nagy lábosba, majd törd össze benne villával a gyümölcsöt.
  2. Forrald fel és kevergesd míg levet nem ereszt, ezt követően, a lábos tartalmát passzírozd át, majd a kapott levet mérd le.
  3. Keverd össze a kapott gyümölcslevet a megmért súly alapján kiszámított mennyiségű Haas Quittin zselésítőszerrel, majd folyamatos kevergetés mellett forrald fel.
  4. Ha felforrt a gyümölcsös-zselésítőszeres keverék, keverd hozzá a cukrot, majd várd meg, míg újra felforr.
  5. Ezt követően főzd folyamatos kevergetés mellett közepes lángon még 5 percig a lekvárt.
  6. Végül vedd le a lábost a tűzről, ha van hab a lekvár tetején, akkor szedd le, és merőkanállal töltsd a forró lekvárt a tiszta befőzőüvegekbe a peremig. Ügyelj arra, hogy az üvegeket jól zárd le, illetve ajánlatos kb. 5 percre a lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítani.
    A lekvár melegen még folyós, kihűlés során kezd el sűrűsödni. A megtöltött üvegek forrók, konyharuhával / konyhai kesztyűvel nyúlj hozzájuk.

Elkészítés