Receptek

Recept nyomtatás

MEGGYLEKVÁR Nagymama lekvárja

Nyelvi fordulattal élve: míg nagyanyáink LEEK-VÁÁR-BEE-FŐŐ-ZÉÉS-SEEL töltötték idejüket, mi már csak LEKVÁROZUNK – néhány percig.
Így készíts gyorsan, dunsztolás nélkül a „Nagymama lekvárja” édességét, sűrű állagát idéző meggylekvárt:

Hozzávalók

Hozzávalók 1 tasak Haas Quittin Nagymama lekvárja zselésítő befőzőszerhez: 1 kg (megtisztított, magozott) meggy, 1 kg cukor

Elkészítés

1. Mosd meg a meggyet, magozd ki, mérd le és tedd egy nagy lábosba.
2. Az előkészített meggyet keverd össze a gyümölcs súlya alapján kiszámított mennyiségű Haas Quittin zselésítőszerrel, majd állandó kevergetés mellett forrald fel.
3. Ha felforrt a gyümölcsös-zselésítőszeres keverék, keverd hozzá a cukrot, majd várd meg, míg újra felforr.
4. Ezt követően főzd folyamatos kevergetés mellett közepes lángon még 5 percig a lekvárt.
5. Végül vedd le a lábost tűzről, ha van hab a lekvár tetején, akkor szedd le, és merőkanállal töltsd a forró lekvárt a tiszta befőző üvegekbe a peremig. Ügyelj arra, hogy az üvegeket jól zárd le, illetve ajánlatos kb. 5 percre a lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítani.
A lekvár melegen még folyós, kihűlés során kezd el sűrűsödni. A megtöltött üvegek forrók, konyharuhával / konyhai kesztyűvel nyúlj hozzájuk.