Tudj meg többet!

A női mellről
Az emlő, a mell a női szervezet igen fontos szerve: nem csupán gyermekünk táplálását szolgálja amikor szoptatunk, hanem egyéniségünknek, szépségünknek is szerves része. Fogalma összefonódott a békességgel, nyugalommal, a gondoskodással, szeretettel. Része a világ szerelmes irodalmának, kifejezi és befolyásolja legbensőbb érzelmeinket is. Nem csoda, hogy a festészetben is harmoniát sugall.

A prózai valóságban mellünkben zsir, kötőszövet és mirigyek vannak. Utóbbiak termelik a váladékot (tejet pl.), ami az emlőbimbón át kerül a külvilágba. A mirigyek a többé kevésbé homogén alapállományon belül mikroszkópikus méretű járatok, vezetékek. Ezen járatok, „csövek” a mélyben gomolyagokat képeznek, majd kiegyenesedve nyilnak az emlő bimbó területén a bőr felszinére. A járatokat a belfelszinükön hámsejtek bélelik, több rétegben, mint az utcát az utcakövek. Az emlő betegségeinek többsége ezen hámsejtek betegsége.

A rákról
Szervezetünkben – mint az élővilágban mindenütt – folyamatos születés és pusztulás jelenti ez élet egyensúlyát. Sejtjeink szaporodása az elhalt sejtek pótlását hivatott szolgálni. Néha, pl. sebek gyógyulásakor, a sejtek fokozottan szaporodnak, hogy a keletkezett hiányt pótolják. Rák esetében azonban a sejtek megállíthatatlan szaporodása nem az életet szolgálja, hanem szabályozatlan túlnövekedéssel éppenséggel életünkre is törhet. Az u.n. jóindulatú daganatok életünket nem veszélyeztetik, kóros göbök formájában jelenhetnek meg, növekedésük azonban a ráktól eltérően soha nem agresszív.

Az emlőrákról
Az emlő rákja a már leírt, a járatokat bélelő hámsejtek értelmetlen, agressziv növekedését jelenti. Nem csak a járatok hosszában, hanem azok falát áttörve az emlő alapállományában is növekednek ( tapintható rákos csomó ), sőt a nyirok keringés utján a hónalji nyirokcsomókba jutva ( helyi áttét ) vagy a vérkeringés utján más szervekbe eljutva ( máj, csont, stb. „távoli áttét ) megtelepedhetnek és „fiók daganatot”, áttétet képezhetnek. Ez az agressziv folyamat időt vesz igénybe: amig a daganat csak a járatokon belül található, vagy oly kicsiny, hogy nem tapintható, csak rtg.vizsgálattal mutatható ki, teljességgel gyógyitható. Minél nagyobb, minél előrehaladottabb a folyamat, minél több anatomiai területet érint, annál nehezebb a gyógyulás.

Az emlőrák előfordulása hazánkban
Magyarország 1995-ben Europában a 18. helyen állt a betegség gyakoriságában, vannak országok tehát, ahol a betegség gyakoribb. Évente hazánkban kb. 7 500 új mell rákot találunk. Napjainkban a betegség korai stadiumban csaknem 100%-ban gyógyul, de a késői esetek sem jelentenek reménytelenséget. Gyógyulásnak természetesen a lelki-testi-szociális-érzelmi harmonia állapotának elérését nevezzük. Azt, hogy bár átestünk a betegségen, életünk célja értelme és a lehetőség annak elérésére érdemben nem változik.

Kik a veszélyeztetettek az emlőrák kialakulásának szempontjából?
Az idősebbek: a betegség 35 éves kor alatt viszonylag ritka. A legtöbb emlőrák 50 éves kor környékén ill. 60 év fölött keletkezik.
Növeli a kockázatot:

  1. Emlőrák a kórtörténetben (anamnézisben): akinek már volt emlőrákja, annak a másik emlőjében nagyobb eséllyel alakulhat ki emlőrák.
  2. Emlőrák a családban: Nagyobb a kockázat, ha a vér szerinti rokonoknál - nagynéni, édesanya, lánytestvér vagy lánygyermek - már előfordult emlőrák, főleg akkor, ha fiatalabb korban jelentkezett.
  3. Örökölt emlőrák: Az emlőrák ismert génelváltozásokkal összefüggően örökölhető is (BRCA1, BRCA2), ez a betegség viszonylag ritka. Ha ilyen géneltéréseket találnak, akkor az orvosok olyan eljárásokat javasolnak, amelyekkel az emlőrák korai stadiumban kimutathatón később kialakulása késleltethető.
  4. Fokozott ösztrogén hatás: Valószinű, hogy minél tovább van kitéve egy nő az ösztrogénhormon hatásának (amelyet szervezete termel, vagy gyógyszerkészítmény formájában - tabletta, tapaszt használ), annál nagyobb az emlőrák kialakulásának kockázata. Veszélyeztetett, akinek menstruációs ciklusa 12 éves kor előtt kezdődik, a klimaxa (menopauzája) későn, 55 év fölött következik be, nem szült gyermeket vagy hormonpótló kezelésben részesültek hosszú éveken át.
  5. Késői terhesség. Nagyobb az emlőrák kialakulásának veszélye azokban, akik későn - 30 fölött - szülnek először gyermeket, mint akik fiatalabb korban.
  6. Sugárterápia. Fokozottabb az emlőrák kialakulásának veszélye azokban, akik 30 éves kor alatt sugárterápiában részesültek, különösképpen, akik Hodgkin-kór kezelése során kaptak sugárkezelést.
  7. Alkoholfogyasztás. Néhány tanulmány azt sugallja, hogy rendszeres, túlzott alkoholfogyasztás esetén kismértékben növekszik az emlőrák kialakulásának veszélye.

Az emlőrák megelőzése, felismerése
Ideálisan, teljességgel gyógyítható az emlőrák, ha idejekorán, még a tapintási eltérés ( csomó megjelenése) előtt ismerjük föl. Ennek eszköze a mammográfiás szűrés. Érzékeny technikával az emlő rosszindulatú daganatainak jelentős része felismerhető. Megfelelő eszközökkel a kóros területből mintát vesznek ( citológia, biopszia ), mindezek eredményeképp a kóros területet eltávolítják. Fontos lehet az emlők rendszeres, max. havi egy alkalommal történő, tapintásos önvizsgálata is.

Önvizsgálat

Csak néhány perc! Életet menthet! Végezze rendszeresen

Tegyen meg mindent a megelőzés érdekében! A megelőzés „legkézenfekvőbb” eszköze a mellönvizsgálat. Minél rendszeresebben végzi, annál nagyobb gyakorlatot szerez az egészséges melltől eltérő változások felismerésében.

Az emlő önvizsgálatát havonta végezze, az ideális a menstruáció utáni első napokban, akkor a mell már nem duzzadt, nem érzékeny. A változókorban vagy azon túl minden hónapban válasszon ki egy adott időszakot

HOGYAN VÉGEZZE?

  1. Tükör előtt állva:

Figyelje meg a mellének méretét, alakját, kontúrját a tükörrel szemben állva, majd jobb és bal oldalról is. Tapintsa végig mellét körkörös, függőleges, majd kifelé irányuló mozdulatokkal.

Emelje feje fölé karjait, a mellének és a mellbimbónak együtt kell követni ük ezt a mozdulatot, és azonos magasságban kell maradniuk.

Figyeljen minden szokatlan elváltozásra: a bőr behúzódása, kidomborodása, elszíneződése, az emlőbimbó behúzódása, váladékozása- a bőr alatt vagy mélyebben meghúzódó csomó, duzzanat, - tágult vénák az emlő területén.

  1. Fekvő helyzetben

Tegyen párnát a válla alá. Azt a karját, amelyik oldalon a mellét vizsgálja, emelje erősen hátra úgy, hogy a vizsgált mell egyenletesen feküdjön a mellkasán. A másik kezének összezárt ujjaival tapintsa körbe a mellét. A bimbóudvar körüli területet se hagyja ki!

  1. Zuhanyozás közben

Emelje magasba a vizsgálandó mell felöli karját. Összezárt ujjakkal alaposan tapintsa át a mellét, ne hagyjon ki egyetlen területet sem. Végezetül vizsgálja meg a hónaljáratokban elhelyezkedő nyirokcsomókat is.

Ha bármilyen elváltozást észlel, haladéktalanul keresse fel orvosát!

Csak néhány perc – havonta egyszer – az egészségéért, az életéért!

Az emlőrák szűrése
Szűrés során érzékeny módszer alkalmazásával veszélyeztetett tünetmentes asszonyokat vizsgálunk, hogy egy esetleges rosszindulatú folyamat, vagy annak megelőző állapota felismerhető, így az agressziv daganatos folyamat megelőzhető legyen. A szűrés szuverén eszköze az emlők radiológiai vizsgálata (mammografia). Ennek során 3 – 5 mm-es daganatok is biztonsággal kimutathatók. Szűrést népgazdasági okokból csak a legveszélyeztetettebb életkorban végezhetünk. A gyógyitás ill. a kiszűrt betegek nyomonkövethetősége érdekében a vizsgálat csak meghívó levél nyomán történhet, szűrövizsgálatra Magyarországon orvosi beutaló nem adható! Szakorvos minden indokolt esetben ugyanakkor u.n. „klinikai” emlővizsgálatot kezdeményez: ilyenkor panasz vagy daganat fokozott kockázata miatt összetett emlővizsgálat történik ( mammografia, tapintás, ultrahang, sz.sz. mintavételezés ). Ezt az OEP által támogatja, helyesen az u.n. emlő centrumokban történik – de: mivel indoka panasz vagy fokozott kockázat, nem azonos a meghívó levél alapján elvégzett tünetmentes népesség-szűréssel.

Az emlőrák gyógyítása
Rosszindulatú daganat esetén a gyógyulást kiegészitő kezelések segítik, melyek a műtét előtt vagy azt követően indokoltak: sugár ill. gyógyszeres beavatkozásról van szó. Mindannyian tudjuk, hogy emberpróbáló időszakot jelentenek egy beteg életében, de a mai korszerű kezelések időszakában azt is tudjuk, hogy megéri az áldozatot: megszámlálhatatlan Nagymama, Édesanya, Feleség gyógyulása bizonyítja ezt!

Csökkenthető-e a mellrákos megbetegedés kockázata?
Természetesen! Kulcsszavak: egészségmegőrzés, egészségfejlesztés, a gyermekvállalás, illetve a szoptatás idejének növelése.
Az egészség megőrzésének legfontosabb kellékei a dohányzás mellőzése, az egészséges táplálkozás, az aktív testmozgás, az elegendő pihenés, és a stressz mérséklése. Mit is jelentenek a gyakorlatban ezek, a sokak számára ismerősen csengő fogalmak?
Az egészséges táplálkozás elsősorban az évszakoknak megfelelő, idényjellegű zöldségek, gyümölcsök napi háromszori fogyasztását jelenti. Emellett nagyon fontos, hogy elegendő rizs, gabona - például teljes kiőrlésű kenyér - szerepeljen az étrendben. A zsír és a felesleges só bevitel csökkentése is elengedhetetlen.
A rendszeres testmozgás kiemelt fontosságú, természetesen mindenkinek képességei szerinti mozgás javasolt, hetente legalább háromszor félórában. A pihenés terén fontos a nyugodt éjszakai alvás, a stressz mérséklésében pedig a saját, személyre szabott védekezési mechanizmus kialakítása.
Legfontosabb azonban a lélek egyensúlya és harmoniája, ami a diszharmoniát, káoszt képviselő szabályozatlan rákos folyamattal szemben saját erőnket, elhatározásunkat, tudatosságunkat, gondosságunkat állítja csatasorba. Legnagyobb ellenségünk pedig az oktalan félelem: látjuk, hogy gyógyítható, bár veszélyes betegségről van szó, legyőzésében sorsunk számos ponton saját kezünkben van.


forrás: www.egeszseghid.hu