Nyomozzunk együtt a glutén után!

Számtalan olyan termékkel találkozhatunk a boltok polcain, amelyek első látásra semmi gabonafélét nem tartalmaznak, ugyan miért lenne bennünk akkor glutén?

Pedig akár olyan élelmiszerek is tartalmazhatnak glutént, amelyekre sosem gondoltunk volna, ezért eszünkbe sem jutott, hogy le kellene cserélnünk a háztartásunkban.

Meglepő lehet, de ezek az élelmiszerek gyakran tartalmaznak glutént!

1. Ízesített tejtermékek

Kiválasztottuk a gluténmentes pudingport, de bármilyen tejjel készítve gluténmentes pudingot kapunk?

A natúr tejtermékek szerencsére bátran beilleszthetők a gluténmentes diétába. Emiatt azonban sokan hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a különböző ízesített tejtermékek és tejkészítmények már tartalmazhatnak glutént. Ezekhez az élelmiszerekhez gyakran adnak sűrítőanyagként búzakeményítőt vagy gabona alapú rostot.

Ugyanez igaz az ízesített vajkrémekre, illetve túróból készült szendvicskrémekre is.

2. Fűszerek

A fűszerek kifejezetten gyakran állnak a diétahiba mögött. Hiszen ki gondolná, hogy még ilyen aránylag kis alapanyagban is a glutén után kell nyomozni.

Szerencsére mindig nem is kell!

A natúr fűszerek, mint a bors, a pirospaprika, a só vagy a különböző zöldfűszerek nem tartalmaznak glutént. Ám a kész fűszerkeverékek már jócskán okozhatnak problémát! Így alaposan el kell olvasni a csomagolásukat.

3. Szószok

Szintén gyakori mumusok a különböző szószok, illetve salátaöntetek. Egy ízesített paradicsomszószban is lehet például állományjavító, ezáltal pedig glutén is kerülhet bele. A szójaszósszal is vigyázni kell, mert az esetek többségében nem kizárólag szója található az üvegben, hanem különböző adalékok is.

De meg kell nézni még a mustár, a ketchup vagy a majonéz dobozát is.

4. Sütéshez használt segédanyagok

Sok friss cöliákiás elfelejti lecserélni a konyhában a sütéshez használt gluténtartalmú segédanyagokat. Persze nem a lisztre gondolok! Hanem például a sütőporra, ami fölött már gyakran átsiklik a tekintet, amikor az ember átvizsgálja a konyhát. De ide tartozik az élesztő is, a pudingpor, a keményítő vagy a sodó is, amelyekben szintén megbújhat a glutén, akár csak egy-egy összetevőben vagy csak nyomokban.

A Haas Natural sütéshez használt segédanyagai garantáltan gluténmentesek, így ezeket bátran használhatod!

Hogyan lehetsz biztos a dolgodban?

A kérdés nem egyszerű. Hiába nem tettek egy termékbe glutént tartalmazó összetevőt, sajnos szennyeződhetett vele. Csak akkor lehetsz biztos a dolgodban, ha egy terméken egyértelműen jelzi a gyártó a gluténmentességet. Ez megtehető a „gluténmentes” jelzővel vagy az áthúzott búzakalász piktogrammal is. A Haas Natural termékeken is megtalálod a „gluténmentes” jelzőt, úgyhogy bátran válogathatsz közülük.