Receptek

Recept nyomtatás

RIBIZLILEKVÁR

Mindegyik Haas Quittin befőző zselésítőszer minden gyümölcshöz használható, a lekvár mindegyikkel sikerülni fog. Kérdés, hogy te – vagy akik fogyasztják a lekvárt – mennyire édesen szeretitek? Befolyásolja a végeredményt, hogy a gyümölcs alapból mennyire édes vagy savanykás karakterű. A Haas Quittin 3:1 zselésítőszerhez kitűnő párosítás a ribizli, ha a gyümölcs természetes aromáját részesíted előnyben.

Hozzávalók

Hozzávalók 1 tasak Haas Quittin 3:1 zselésítő befőzőszerhez: 1,5 kg (megmosott, szemezett) ribizli, 25 dkg cukor

Elkészítés

1. Mosd meg, szemezd le a ribizlit, botmixerrel turmixold össze az egészet, egy szitán passzírozd át, majd mérd le és tedd egy nagy lábosba.
Passzírozás nélküli verzió: Mosd meg, szemezd le a ribizlit, mérd meg, majd tedd egy nagy lábosba. Ezt követően krumplitörővel törd össze a ribizliszemeket és önts hozzá egy kis vizet. Kb. 0,5 dl víz elegendő1 kg gyümölcshöz.
2. Az előkészített ribizlit keverd össze a gyümölcs súlya alapján kiszámított mennyiségű Haas Quittin zselésítőszerrel, majd állandó kevergetés mellett forrald fel.
3. Ha felforrt a gyümölcsös-zselésítőszeres keverék, keverd hozzá a cukrot, majd várd meg, míg újra felforr.
4. Ezt követően főzd folyamatos kevergetés mellett közepes lángon még 5 percig a lekvárt.
5. Végül vegyed le a lábost tűzről, ha van hab a lekvár tetején, akkor szedd le, és merőkanállal töltsd a forró lekvárt a tiszta befőző üvegekbe a peremig. Ügyelj arra, hogy az üvegeket jól zárd le, illetve ajánlatos kb. 5 percre a lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítani.
A lekvár melegen még folyós, kihűlés során kezd el sűrűsödni. A megtöltött üvegek forrók, így konyharuhával / konyhai kesztyűvel nyúlj hozzájuk.