Receptek

Recept nyomtatás

SÁRGABARACK-RIBIZLI LEKVÁR

Tudod, az ellentétek vonzzák egymást:) Annyira, hogy most egy üvegben jönnek össze és ott töltik együtt életük hátralevő részét. Íme az édeskés sárgabarack és a savanykás ribizli lekvárrománcának a receptje:

Hozzávalók

Hozzávalók 1 tasak Haas Quittin 3:1 zselésítő befőzőszerhez: 1,5 kg (kimagozott, felkockázott) sárgabarack és (szemezett, passzírozott) ribizli vegyesen (ajánlott arány: 1,2 kg barack és 300 g ribizli), 25 dkg cukor

Elkészítés

1. Mosd meg, szemezd le a ribizlit, botmixerrel turmixold össze az egészet, egy szitán passzírozd át, majd mérd le.
2. Mosd meg, magozd ki (,tetszés szerint meghámozhatod – de nem szükséges), vágd kisebb darabokra a sárgabarackot, majd mérd le.
3. Az előkészített gyümölcsöket tedd egy nagy lábosba, keverd össze a gyümölcsök súlya alapján kiszámított mennyiségű Haas Quittin zselésítőszerrel, majd forrald fel.
4. Ha felforrt a gyümölcsös-zselésítőszeres keverék, keverd hozzá a cukrot, majd várd meg, míg újra felforr.
5. Ezt követően főzd folyamatos kevergetés mellett közepes lángon még 5 percig a lekvárt.
6. Végül vegyed le a lábost a tűzről, ha van hab a lekvár tetején, akkor szedd le, és merőkanállal töltsd a forró lekvárt a tiszta befőző üvegekbe a peremig. Ügyelj arra, hogy az üvegeket jól zárd le, illetve ajánlatos kb. 5 percre a lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítani.
A lekvár melegen még folyós, kihűlés során kezd el sűrűsödni. A megtöltött üvegek forrók, konyharuhával / konyhai kesztyűvel nyúlj hozzájuk.

Tipp! Ha a ribizli a te kertedben korábban érik, fagyaszd le és vedd elő sárgabarack szezonban befőzéskor!