Receptek

Recept nyomtatás

Vegán, gluténmentes répatorta narancsos krémmel

Tejmentes, gluténmentes, tojásmentes, hozzáadott cukor nélkül.

Hozzávalók

Hozzávalók 10 főre:

6 ek datolyapaszta 0,5 dl vízbe áztatva

2 nagy reszelt répa

200 g őrölt mandula, 4 ek kakaópor vagy 1 kakaós pudingpor

1 ek lenmagliszt vagy 2 tojás

1 bögre (2 dl) zabpehelyliszt

1 bögre (2 dl) keményítő

1 tk szódabikarbóna, 1 tk sütőpor, 2 ek olaj, csipet só, 1 tk fahéj és gyömbér

1 tk vaníliakivonat vagy vaníliáscukor, 3 dl mandulatej

2 ek almaecet vagy balzsamecet

Hozzávalók a díszítő krémhez:
2 dl növényi joghurt, narancshéj, kevés narancslé, 250 g növényi mascarpone, ízlés szerint édesítő

Elkészítés

Késes aprítóban kipörgetjük a datolyát a vízzel, majd beledobjuk a feldarabolt répát és azt is felaprítjuk.

Összekeverjük a száraz hozzávalókat, hozzáadjuk az aprítóból a masszát és az olajjal, mandulatejjel, vaníliakivonattal simára keverjük.

Az ecetet csak a legvégén adjuk hozzá, lazán belekeverjük, hogy a képződő buborékokat ne keverjük ki belőle.

Kisebb tortagyűrűben, szilikonformában 30 percig, nagyobban 40 percig sütjük 180 fokon.

A krémhez simára keverjük a hozzávalókat.

A fenti adag két kb. 20-24 cm-es formához elég vagy 10 desszertgyűrűhöz.