Receptek
Recept nyomtatásVegán, gluténmentes répatorta narancsos krémmel
Hozzávalók
Hozzávalók 10 főre:
6 ek datolyapaszta 0,5 dl vízbe áztatva
2 nagy reszelt répa
200 g őrölt mandula, 4 ek kakaópor vagy 1 kakaós pudingpor
1 ek lenmagliszt vagy 2 tojás
1 bögre (2 dl) zabpehelyliszt
1 bögre (2 dl) keményítő
1 tk szódabikarbóna, 1 tk sütőpor, 2 ek olaj, csipet só, 1 tk fahéj és gyömbér
1 tk vaníliakivonat vagy vaníliáscukor, 3 dl mandulatej
2 ek almaecet vagy balzsamecet
Hozzávalók a díszítő krémhez:2 dl növényi joghurt, narancshéj, kevés narancslé, 250 g növényi mascarpone, ízlés szerint édesítő
Elkészítés
Késes aprítóban kipörgetjük a datolyát a vízzel, majd beledobjuk a feldarabolt répát és azt is felaprítjuk.
Összekeverjük a száraz hozzávalókat, hozzáadjuk az aprítóból a masszát és az olajjal, mandulatejjel, vaníliakivonattal simára keverjük.
Az ecetet csak a legvégén adjuk hozzá, lazán belekeverjük, hogy a képződő buborékokat ne keverjük ki belőle.
Kisebb tortagyűrűben, szilikonformában 30 percig, nagyobban 40 percig sütjük 180 fokon.
A krémhez simára keverjük a hozzávalókat.
A fenti adag két kb. 20-24 cm-es formához elég vagy 10 desszertgyűrűhöz.