Vendégségben gluténérzékenyként

Mind szeretünk kitenni magunkért, ha vendégeket várunk. Így van ez fordítva is, ha minket, gluténérzékenyeket hívnak vendégségbe. Szeretnénk a legkevesebb problémát okozni az ételallergia miatt, ehhez azonban előkészületekre van szükség.

Biztosan mindenkinek ismerősek a „ne most diétázz, majd holnaptól figyelsz a mentességre!” és az „ez kis kevés biztosan nem fog megártani!” mondatok. Nos, ha az ember gluténérzékeny, akkor sajnos nem férnek bele az ilyen jellegű diétahibák, fel kell világosítanunk a vendéglátóinkat, hogy nekünk sajnos nincs „csalónap” és hasonlók, mi diétázunk.

Ha gyermekünk gluténérzékeny, akkor az iskolában, nagymamánál, nagypapánál, keresztszülőnél és legjobb barátnál is oda kell figyelnünk, hogy gluténmentes ételt kapjon vagy vigyen magával olyat, amit megehet, ha ott nincs gluténmentes alternatíva.

Ünnepi gyerekzsúr esetében célszerű készülnünk gluténmentes keksszel, nassolnivalóval vagy tortával, és amíg a gyermekünk nem tudja már magától, hogy miben van glutén és miben nincs, addig nekünk is jelen kell lennünk, nehogy a többi gyerek vagy más szülő véletlenül összekeverje az ételeket.

Ha felnőttként mi vagyunk gluténérzékenyek, akkor érdemes a látogatásunk előtt felhívni a vendéglátónkat és elmesélni neki a gluténmentes étkezés szabályait, alapanyagait és kérdezzük meg, hogy mit tervez főzni. Ajánljuk fel, hogy ha nem megoldható a gluténmentes étel készítése, akkor viszünk mi otthonról.

Előfordulhat, hogy olyan vendégségbe megyünk, ahol már bejáratott a gluténmentesség; már megtanítottuk őket, hogy mire kell figyelni, mit és hogyan lehet használni. A biztonság kedvéért itt sem árt rákérdezni az adott fogásra, hogy miből és hogyan is készült. Becsüljük meg azt a házigazdát, aki szívesen készít nekünk gluténmentes finomságokat.

Gyakori bakik

Ha kevésbé jártas a gluténmentesség témakörében a házigazda, alábbi bakikat könnyedén elkövetheti, így hívjuk fel figyelmét a következőkre, amiket ne tegyen, ha vendége gluténérzékeny:

  • ne keverje össze vagy cserélgesse a gluténmentes és gluténtartalmú ételeket, evőeszközöket, inkább alakítson ki egy gluténmentes részt az asztalon, amihez készítsen külön evőeszközöket
  • ne fogdossa össze a gluténmentes ételeket, például kekszeket, miután gluténtartalmú élelmiszer is volt a kezében